Narcopisos, clubs de cànnabis i ocupacions «delinqüencials»: el pla de seguretat de Trias

El candidat carrega contra Collboni per la gestió d'aquesta carpeta dins del govern municipal i posa com a exemple l'etapa de Joaquim Forn com a regidor a càrrec de la Guàrdia Urbana, plaça que ocuparà Jordi Martí si guanyen les eleccions

Xavier Trias, en campanya.
Xavier Trias, en campanya. | Junts
18 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:53h

"Aquesta ciutat té un problema gravíssim: la seguretat". El diagnòstic és de Xavier Trias, candidat de Junts a Barcelona, i l'ha fet servir per carregar contra Jaume Collboni, cap de files del PSC, perquè és una àrea que depèn dels socialistes, com la mobilitat. Trias ha comparegut acompanyat de Jordi Martí, número tres de la llista i que portarà l'àrea de seguretat si Junts aconsegueix governar, i Joaquim Forn, que mentre Trias va ser alcalde era l'encarregat d'aquesta carpeta dins l'executiu municipal. "Els fracassos en seguretat són d'Ada Colau, però també de Collboni, i de manera molt especial", ha indicat Trias, que ha remarcat la necessitat que l'alcalde sigui el "màxim responsable" en aquest àmbit, i que "lideri" en aquest sentit. També ha acusat el govern municipal de voler "amagar les dades" sobre delictes a la ciutat.

Pel que fa als clubs de cànnabis, ha defensat "revisar" la normativa, que quan ell era batlle es va convertir en més "restrictiva" i Colau l'ha "obert". "Tenim un problema de consum de cànnabis, que genera problemes de salut mental. Hem de fer les passes adequades perquè això no sigui així. Això exigeix control", ha remarcat Trias, que ha reclamat "no ser condescendents". "Hi ha gent que no es pren prou seriosament això. S'han de fer campanyes de prevenció", ha insistit. En una entrevista a Nació, l'alcalde sostenia que no pot ser que Barcelona aculli turisme "de drogues", i que la capital catalana no es podia convertir en una ciutat de "disbauxa".

Si el candidat arriba a Sant Jaume, farà costat a la Guàrdia Urbana -cal "reconèixer la seva autoritat", ha indicat- i s'ampliarà la plantilla disponible. "I una obsessió meva: hem de lluitar contra els narcopisos, contra els clubs de cànnabis il·legals i contra les ocupacions delinqüencials. La gent ha de veure urbans uniformats caminant pel carrer. La prevenció és bàsica", ha assenyalat Trias, que ha elogiat la figura de Forn, a qui Carles Puigdemont va fitxar com a conseller d'Interior l'estiu del 2017. "Vaig tenir la confiança de l'alcalde i de tot el govern municipal en moments de molta tensió social", ha rememorat Forn, que ha situat el suport polític, el compliment de les ordenances i fer costat a les forces de l'ordre per poder reeixir. L'exconseller "ha passat a una millor vida", segons Trias, que no comptarà amb ell per l'executiu municipal, però que hi comptarà com a "amic" a l'hora de rebre consells diversos.

En el programa electoral, Junts defensa que s'arribi als 4.000 agents de Guàrdia Urbana amb l'horitzó del 2027, i això implica passar la ràtio de professionals de 2 per cada mil habitants a 2,5. "Desenvoluparem unitats nocturnes pròpies a cada districte. A l'inici del mandat anterior hi havia només 4 unitats, en vam aconseguir dues més, i ara l'objectiu és arribar a les deu unitats i quecada districte tingui la seva Unitat Nocturna Operativa", sosté el document, que també demana recuperar les patrulles conjuntes entre els Mossos i la Guàrdia Urbana al metro. "Necessitem el màxim de presència d'agents uniformats", ha indicat Martí. El regidor ha apuntat que el mapa de delictes permet conèixer exactament on cal reforçar els dispositius.

"Tenim un problema greu com és la inseguretat i l'incivisme. La inseguretat és el primer problema per als veïns de Barcelona i de Ciutat Vella", va assenyalar ja aquest dissabte Martí, mà dreta de Trias, que va definir com un "fracàs" les polítiques públiques de prevenció i de seguretat, tant de Colau com de Collboni, cap de files del PSC. De fet, la cartera de seguretat ha estat en mans dels socialistes, amb Albert Batlle, d'Units per Avançar, durant aquesta última legislatura. "Per què encara no han donat a conèixer les dades de fets delictius del primer quatrimestre del 2023? Probablement seran molt dolentes, i podria ser que hi hagués un increment del 30% dels fets delictius en aquest període comparat amb el mateix període de l'any anterior", va ressaltar. "Ens comprometem en fer que la inseguretat deixi de ser la principal preocupació. Posarem més Guàrdia Urbana uniformada. Necessitem autoritat", va indicar l'actual regidor.