Colau promet estendre el «model superilla» a tots els districtes: 22 «eixos verds» fins al 2030

El pla de BComú és enllestir el pla de transformació urbana previst en una vintena de vies que o bé ja tenien algun tràmit iniciat o que estan en fase de procés participatiu

Ada Colau presentant el pla
Ada Colau presentant el pla | Barcelona en Comú
15 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:14h

L'alcaldessa de Barcelona i candidata a les pròximes eleccions, Ada Colau, manté el pla de l'anomenat del pla "Superilla Barcelona" i vol veure'l estès a tots els districtes de la ciutat. Almenys aquest és el projecte de BComú, presentat aquest matí des de plaça Sóller, que ha presentat fins a vint-i-dos eixos verds arreu de la ciutat. Si bé Colau ha exposat que fins ara s'ha "fet èmfasi en la trama de l'Eixample", en relació als 21 eixos verds ja en marxa al centre de la ciutat, ara el pla és escampar el projecte de transformació urbana "als deu districtes" entre el 2023 i el 2030. Així, ha exhibit "vint nous eixos verds", tot i que són plans que ja tenen actualment algun tràmit iniciat o es troben en fase de discussió veïnal. És a dir, són projectes ja anunciats que, en ple debat sobre el futur de les intervencions urbanístics, els comuns es comprometen a mantenir. Es tracta de zones com la rambla del Carmel, el carrer Balmes, la rambla Prim o l'avinguda Madrid.

Alguns ja estan en plena fase d'obres, com la Rambla o la Via Laietana. De fet, catorze dels vint projectes ja tenen algun tràmit iniciat. El gran què és que aquestes transformacions, com la de la Diagonal o la ronda de Sant Antoni, quedaran comptades com a nous eixos verds, per més que siguin models de carrers allunyats del perfil del nou Consell de Cent. Els altres sis plans, com el del carrer de Sants o la Via Júlia, estan en processos participatius.

Sigui com sigui, els comuns els han inclòs tots dins el seu pla de "model superilla" amb l'horitzó posat en els dos pròxims mandats. "Des de finals dels anys 80 Barcelona no havia viscut una transformació com la que estem vivint", ha reivindicat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme i número tres de la llista, Janet Sanz.
 

Disposició del pla superilla de BComú fins al 2030 Foto: BComú

 
La presentació del pla anomenat "Superilla als barris" ha comptat amb el suport explícit i presencial de figures com la dels arquitectes Juli Capella i Carme Pinós, a més del geògraf Oriol Nel·lo. De fet, l'acte de presentació ha estat, sobretot, un repàs dels projectes en marxa de transformació urbanística i la reivindicació del concepte "superilla" que altres formacions polítiques han intentat desgastar. En aquest sentit, Capella ha aprofitat per exposar que el projecte dels comuns es pot considerar "hurbanisme" amb h "perquè és humà" i té "un esperit més meterrani" que posar fi a les ciutats entregades al cotxe.


La mirada cap al PSC i Junts

L'acte d'aquest dilluns també ha suposat el retorn de Colau a Nou Barris, després que el dissabte passat fes el primer gran acte de la campanya a la plaça major del districte. En aquell míting, en aquest cas amb la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz com a atractiu principal, els comuns van situar la seva candidatura com l'única proposta efectiva contra la possibilitat d'un govern amb presència de "la dreta, es digui Xavier Trias o es digui com es digui". Aquesta frase de Díaz va ser acompanyada per un retret més explícit de l'alcaldessa, que va situar Jaume Collboni com el candidat que no vol aclarir amb qui pactarà després dels comicis electorals. "Qui no vol parlar sobre amb qui pactarà potser hi ha alguna cosa que no vol dir", va expressar Colau en referència a l'acostament ideològic de Collboni i Trias.