Yolanda Díaz, a Trias, per la frase dels 3.000 euros: «Qui és a Mart no està preparat per governar»

En el primer gran acte de campanya de Colau, a Nou Barris, la vicepresidenta espanyola ha convertit el 28-M en un plebiscit entre la candidatura dels comuns i "la dreta, es digui Trias o es digui com es digui"

Ada Colau i Yolanda Díaz, en el primer gran acte de campanya, a Nou Barris
Ada Colau i Yolanda Díaz, en el primer gran acte de campanya, a Nou Barris | Ricard Novella
13 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:28h

El primer gran acte de Barcelona en Comú en campanya electoral ha quedat marcat per la irrupció de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que ha irromput en la cursa d'Ada Colau per repetir com a alcaldessa amb un objectiu clar: dibuixar un plebiscit el 28 de maig entre la candidatura dels comuns i la possible arribada de la dreta. De fet, el candidat de Junts ha estat l'ase dels cops del discurs de Díaz, que també ha recuperat la frase que plantejava que cobrant 3.000 euros "un senyor" -després es va matisar a "una unitat familiar" per l'equip de Junys- podia tenir dificultats per arribar a final de mes. "Un senyor que vol governar Barcelona estant a Mart i fora de la realitat de la seva gent no està preparat per governar", ha brandat la també líder de Sumar des de la plaça Major de Nou Barris.

En el mateix sentit, Yolanda Díaz ha aprofitat la seva frase estrella per apuntar que donaria "una dada" a Xavier Trias, i ha exposat que "a Catalunya la mediana és de 23.000 euros bruts, això vol dir 1.700 euros al mes". Això, per la política gallega que es convertirà en omnipresent en la campanya de Colau, demostra la llunyania del projecte de Junts amb la ciutadania i situa la urgència de demanar el vot per Barcelona en Comú. "Les dretes les representa el senyor Trias, però no només. Concorren en diverses formacions polítiques. Però no va de noms, va de polítiques", ha advertit, sense esmentar concretament cap altre projecte.
 
Igualment, Díaz ha interpel·lat "la Catalunya del passat però sobretot la del present" per dir que confia en ella "per fer un pas endavant i dir-li a tot Espanya que no governarà la dreta a Barcelona: es digui Trias o es digui com es digui". En clau estatal, a més, ha abraçat el suport de Colau en mesures com la de la reforma laboral o la pujada del salari mínim interprofessional als 1.080 euros. A més, ha reivindicat que seguirà "lluitant" perquè es baixi un punt els tipus d'interès de les hipoteques que afecten a 4 milions de famílies i els ha disparat la despesa mensual, i perquè es creï un observatori que serveixi per auditar els beneficis de les principals empreses amb la intenció que en el futur es vinculi el creixement dels salaris a la mateixa proporció en què creixin els beneficis de les grans companyies.

Colau contra Collboni pel feu de Nou Barris

L'acte de Nou Barris arriba després d'un tret de sortida de la campanya que s'ha caracteritzat per dos grans fronts oberts entre els comuns: l'optimisme per unes enquestes que els fan demanar mobilització massiva a les urnes i la defensa del llegat dels últims vuit anys com a principal argument de seducció ciutadana. Uns primers compassos de període electoral que Colau ha aprofitat per reclamar a un dels seus grans competidors -Jaume Collboni, del PSC- que es posicioni clarament per dir amb qui faria pactes de govern. En aquesta línia, des de la plaça Major de Nou Barris, un districte que es disputen principalment comuns i socialistes, l'alcaldessa ha punxat el seu exsoci de govern. "Qui no vol parlar sobre amb qui pactarà potser hi ha alguna cosa que no vol dir", ha apuntat.

Tot seguit, ha insistit en què en diversos debats ha demanat a Collboni si tancava la porta a pactar amb Junts i que el líder socialista "no ho ha descartat en cap ocasió". Per contra, ha lamentat que "cada vegada fa un discurs més similar al de Trias", i ho ha justificat amb el discurs de l'ampliació de l'aeroport, el fre a la connexió final del tramvia i el repensament del projecte de les superilles, que tant Junts com PSC plantegen.