Junts recepta «autoritat» i més Guàrdia Urbana per acabar amb la inseguretat

La candidatura, en un acte a Ciutat Vella, suggereix que els delictes han crescut un 30% en el primer quatrimestre de l'any en comparació amb el 2022 i lamenta que l'Ajuntament no faciliti les dades abans de les eleccions municipals

Míting de Xavier Trias al Mercat de Santa Caterina.
Míting de Xavier Trias al Mercat de Santa Caterina. | Junts
13 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:13h

Xavier Trias ha destinat el primer dissabte de campanya a passejar pel Mercat de Santa Caterina, a Ciutat Vella, districte que ha centrat els missatges dels candidats de Junts en el míting celebrat a la plaça Joan Capri. Un míting en el qual el protagonisme se l'ha endut el missatge de Jordi Martí, número tres de la llista i mà dreta del candidat, projectat com a regidor de seguretat en cas que la candidatura pugui governar. "Necessitem autoritat", ha indicat Martí, que ha apostat per "més Guàrdia Urbana uniformada" per acabar amb la sensació d'inseguretat. Trias ha volgut insistir en la idea que cal "guanyar bé", i que serà "complicat". "Però ho farem bé, i ho farem per tots", ha ressaltat l'exalcalde, que aspira a quedar primer.

"Tenim un problema greu com és la inseguretat i l'incivisme. La inseguretat és el primer problema per als veïns de Barcelona i de Ciutat Vella", ha assenyalat Martí, mà dreta de Trias, que ha definit com un "fracàs" les polítiques públiques de prevenció i de seguretat, tant de Colau com de Collboni, cap de files del PSC. De fet, la cartera de seguretat ha estat en mans dels socialistes, amb Albert Batlle, d'Units per Avançar, durant aquesta última legislatura. "Per què encara no han donat a conèixer les dades de fets delictius del primer quatrimestre del 2023? Probablement seran molt dolentes, i podria ser que hi hagués un increment del 30% dels fets delictius en aquest període comparat amb el mateix període de l'any anterior", ha ressaltat Martí. "Ens comprometem en fer que la inseguretat deixi de ser la principal preocupació. Posarem més Guàrdia Urbana uniformada. Necessitem autoritat", ha indicat l'actual regidor. 

En el programa electoral, Junts defensa que s'arribi als 4.000 agents de Guàrdia Urbana amb l'horitzó del 2027, i això implica passar la ràtio de professionals de 2 per cada mil habitants a 2,5. "Desenvoluparem unitats nocturnes pròpies a cada districte. A l’inici del mandat anterior hi havia només 4 unitats, en vam aconseguir dues més, i ara l'objectiu és arribar a les deu unitats i quecada districte tingui la seva Unitat Nocturna Operativa", sosté el document, que també demana recuperar les patrulles conjuntes entre els Mossos i la Guàrdia Urbana.
 

Xavier Trias, aquest dissabte a Ciutat Vella. Foto: Junts


L'exalcalde ha assenyalat que l'equip de Colau és "mediocre". "És un autèntic desastre. Es desentenen de les coses. Es necessita lideratge i gestió. A Ciutat Vella, això és especialment important, perquè és el cor de Barcelona", ha apuntat Trias, que ha demanat "creure" en el districte. "Sempre diem el mateix: la lluita contra la pobresa, la lluita pel benestar, exigeix que hi hagi activitat econòmica sostenible. Però això només té sentit si fem que la gent visqui millor, i el que passa és que la gent viu pitjor. El gran fracàs de Colau i Collboni és que la gent viu pitjor", ha indicat l'exalcalde de la ciutat, que ha apostat per un "urbanisme diferent" i per més serveis socials. "A Ciutat Vella hi ha molts problemes, els hem de detectar i donar resposta", ha dit.
 

Garantia de progrés davant del "llast" de Colau

Joana Ortega, en la seva estrena en un míting principal de campanya, ha arrencat assenyalant que els mercats es troben a l'ADN de la ciutat, i que la manera com els paradistes escolten els clients hauria de ser un exemple de com hauria d'actuar l'Ajuntament. "Apostem per la necessària conservació dels mercats, fent-ho amb els paradistes i els ciutadans. Necessitem preservar el comerç de proximitat emblemàtic. I aquesta és una aposta que ens fem nostra, amb ajudes econòmiques i la vista posada en allò que necessita el barri", ha indicat l'exvicepresidenta del Govern, número sis de la llista i procedent del PDECat. "Trias és una garantia per Barcelona, pel seu progrés econòmic, per generar activitat i proveir de servei social. Colau és una llosa", ha remarcat Ortega, que quan era vicepresidenta del Govern tenia el despatx a la Via Laietana, molt a prop del Mercat de Santa Caterina.
 

Joana Ortega, aquest dissabte. Foto: Junts


Després de l'exdirigent d'Unió ha pujat al faristol Damià Calvet, exconseller de Territori i expresident del Port de Barcelona, que ha defensat precisament apropar la infraestructura a la ciutat i a l'àrea metropolitana amb mesures com l'ampliació per acollir més creueristes. "Convé fer passar la ciutat per davant de Montjuïc", ha apuntat Calvet, partidari de "millorar" el Parc de la Ciutadella i de connectar-lo amb el Poblenou. L'exconseller ha insistit que a Junts "no li tremolarà el pols" a l'hora de fer canvis, sempre des del diàleg, però "sense paralitzar". Aquí és on ha citat, per exemple, la transformació de la Rambla, que porta anys frenada. "I el canvi que necessitem arrenca amb Trias com a alcalde i un equip solvent", ha determinat.

Titón Laïlla, diputada, membre de Demòcrates i número nou de la candidatura, ha definit com a "fracàs" i "abandonament" la tasca dels comuns amb Ciutat Vella. "Nosaltres volem treballar per un districte net, segur, passejable, que no expulsi la ciutadania, amable amb la gent gran, que reactivi el comerç de proximitat, que la canalla pugui jugar als carrers i a les places amb seguretat, que sigui accessible", ha remarcat Laïlla. "Necessitem seguretat per ser lliures, i per això necessitem un regidor com Jordi Martí", ha assenyalat la candidata a l'hora de presentar Martí, mà dreta de Trias, director de campanya i que acompanya l'exalcalde des de fa dècades.