El govern espanyol avalarà el 20% de la hipoteca als joves i famílies amb menors

Es podran acollir a la mesura, que s'aprovarà el pròxim dimarts, persones de fins a 35 anys i totes les famílies amb fills que no superin un determinat llindar d’ingressos

El president de l'executiu estatal, en imatge d'arxiu
El president de l'executiu estatal, en imatge d'arxiu | Europa Press
07 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:12h
Bateria d'anuncis electorals del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquest diumenge en un acte a Tenerife (Illes Canàries) ha avançat que l'ICO -el banc públic de l'administració estatal- avalarà el 20% de la primera hipoteca als menors de 35 anys amb ingressos anuals inferiors a 37.800 euros i a les famílies amb menors a càrrec. "Sé que tenen dificultat quan van a un banc per tenir l'entrada i poder hipotecar-se i tenir el seu habitatge", ha argumentat el líder del PSOE, que ha reivindicat aquesta nova mesura com una resposta a l'"emergència residencial" que viu el país. 

El límit fixat per Sánchez, però, es podrà elevar si són dues les persones que compren una casa o pis. A més a més, el cap de l'executiu estatal ha precisat que en el cas de famílies amb menors no hi haurà límit d’edat i el topall d’ingressos serà el mateix. Això sí, hi haurà factors de millora en funció del nombre de fills, i el límit d’ingressos s’augmentarà en el cas de famílies monoparentals. A Barcelona, el candidat del PSC a l'alcaldia, Jaume Collboni, també ha avançat que si arriba a ser batlle, afegirà un descompte de 500 euros -inicialment pensat només per a lloguer- a les mesures anunciades per Sánchez. "Vull que els joves es quedin i prosperin a la ciutat", ha resumit.

Està previst que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovi la iniciativa, amb la qual la Moncloa pretén que joves i famílies amb menors puguin pagar una entrada suficient per accedir a una residència de compra. "Posarem l'habitatge en el centre de les nostres prioritats", ha subratllat l'home al capdavant de la Moncloa, que també ha defensat que la clau al problema és augmentar l'oferta amb "habitatge protegit" i "rehabilitar el ja existent" i no "especular i convertir l'habitatge en un bé de luxe". Per a Sánchez, tenir una residència hauria de ser un "dret constitucional", així com un "bé de primera necessitat", i ha afegit que el seu executiu va en línia contrària a una dreta que, a parer seu, "parla del sòl per especular".

 

Objectiu: 20% d'habitatge protegit

Per a la Moncloa, les mesures impulsades són necessàries perquè l'Estat, amb un 3%, arribi al nivell d'Europa, on la mitjana d'habitatge protegit és del 9%, si bé el cap de l'executiu ha apostat per situar-se al nivell de les economies de Dinamarca o Suècia: "Jo vull que Espanya es converteixi en això, en un país que té un 20% d'habitatge protegit". Aquesta serà la "gran causa nacional" per la qual el líder socialista convocarà "tots els espanyols per a la dècada vinent", segons ha reivindicat. "Posarem tots els recursos i instruments al servei d'aquesta causa d'un habitatge digne i assequible", ha sentenciat.

Sánchez també ha aprofitat l'ocasió per carregar contra PP, Vox i Ciutadans, els quals, ha assegurat, "estan una mica molestos" pels anuncis que ha fet els últims dies. Davant d'això, ha volgut posar el focus en el fet que el seu govern el que fa és "plantejar avanços socials". Així, ha defensat que anuncia mesures perquè l'executiu "fa i no desfà", per asseverar que aquesta és la "gran diferència" respecte a quan el PP governava fent Consells de Ministres "que eren retallades socials".