El caos de les oposicions, en xifres: el Govern ha recollit 2.691 incidències a les proves en un sol dia

L'executiu, que aquest dijous es tornarà a reunir amb els sindicats, detallarà en les pròximes hores quins exàmens es repetiran per anomalies greus; la Generalitat assumirà la gestió de les noves convocatòries amb personal intern

Laura Vilagrà, en la reunió d'aquest dimecres amb els sindicats per les oposicions.
Laura Vilagrà, en la reunió d'aquest dimecres amb els sindicats per les oposicions. | Miquel Vera / ACN
03 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:19h
Quatre dies després del caos a les oposicions d'estabilitzacions d'interins i en plena tempesta política pel desori en els exàmens -que ja ha motivat que diversos grups de l'oposició hagin demanat la dimissió de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà-, el Govern s'ha reunit amb els sindicats per apaivagar els ànims, recopilar informació i fixar un calendari de solució de les anomalies detectades dissabte. En la trobada d'aquesta dimecres a la tarda a Palau -pilotada per Vilagrà i que s'ha allargat pràcticament dues hores-, l'executiu ha detallat que ja ha recollit 2.691 queixes per incidències en els exàmens. El recompte és de les 5 de la tarda d'aquest dimecres, 24 hores després que s'habilités un web específic per atendre els afectats i afinar l'informe de irregularitats.  

En la reunió amb els representants de CCOO, UGTIAC-CATAC hi ha participat, a banda de Vilagrà, la secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral Sola; la nova directora general de Funció Pública, Anna Molina Cerrato -que substitueix Marta Martorell, rellevada aquest dimarts en la primera mesura presa pel Govern-; i el subdirector de Relacions Sindicals i Polítiques Socials, Joan Núñez Abril. El contacte amb els sindicats es repetirà aquest dijous i la intenció de la Generalitat és que ja es pugui presentar una auditoria àmplia del que va succeir, que servirà per determinar quines proves dels 72 processos convocats es repetiran per la constatació d'incidències greus.

Corral ha detallat que es tornaran a fer les proves en què s'hagin detectat anomalies que hagin vulnerat els principis d'igualtat, mèrit i capacitat dels aspirants. Ho són la manca de vigilància a les aules durant els exàmens, les sortides de l'aula no controlades i l'ús de dispositius mòbils durant les oposicions, tres tipus d'incidències que s'han constatat en l'allau de queixes recollides pel Govern en les últimes hores. "Ho acabarem d'analitzar, i presentarem els resultats [de l'informe] i el calendari [de les proves]", ha apuntat la secretària d'Administració i Funció Pública per fixar els plans de la Generalitat, que assumirà la gestió de les oposicions que s'hagin de repetir amb personal intern

El que no ha pogut certificar encara el Govern és quants treballadors de la Generalitat van fer finalment els exàmens. Sí que és conegut que hi havia 1.825 places en licitació. Corral ha exposat tant als sindicats com a la premsa que l'executiu "ha perdut la confiança" en l'empresa CEGOS, contractada per assumir la logística de les proves i que, al seu torn, havia subcontractat els serveis de Randstad per trobar personal que vigilés les oposicions. El Govern estudia fórmules per trencar la relació contractual vigent sense un perjudici afegit per a les arques públiques. "És un tema complex", admès Corral aquest dimecres.
 

Aragonès evita noves dimissions tot i la pressió de l'oposició


En l'últim ple del Parlament abans de l'inici de la campanya electoral, l'oposició ha collat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la sessió de control a la cambra catalana. Des de la primera pregunta dels grups parlamentaris -formulada per Alejandro Fernández (PP)- fins a l'última -elaborada per Salvador Illa (PSC), Aragonès ha hagut d'oferir explicacions del caos a les oposicions d'estabilització d'interins. El dirigent republicà ha considerat que els "incidents" i els "errors" de les proves són "inadmissibles". "No pot tornar a passar. Hem pres i estem prenent mesures per determinar responsabilitats i per oferir solucions el més aviat possible", ha afirmat Aragonès, que ha esquivat noves dimissions i s'ha compromès a anunciar mesures reparadores per als afectats a finals d'aquesta setmana.