Joan Laporta: «El cas Negreira no és cap delicte de corrupció esportiva»

El president del Barça defensa que el club "no ha fet mai cap actuació que alterés la competició", critica la campanya de desprestigi i carrega contra el Madrid: "Ha estat afavorit pels àrbitres, històricament i en l'actualitat"

Joan Laporta, en la compareixença d'aquest dilluns pel cas Negreira
Joan Laporta, en la compareixença d'aquest dilluns pel cas Negreira | FCB
17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:24h
"El Barça no ha fet mai cap actuació que alterés la competició; no hi ha cap delicte de corrupció esportiva". Així de clar s'ha mostrat JoanLaporta en la roda de premsa que ha ofert aquest dilluns sobre el cas Negreira. El president del club ha presentat la investigació externa encarregada per la seva junta, que conclou que s'ha pogut acreditar que els pagaments a l'exàrbitre es basaven en un assessorament tècnic que no constitueix cap "il·lícit", ni molt menys de caràcter penal, i que és "habitual" al sector.

El mateix president blaugrana manté que els negocis amb Negreira eren "necessaris" i que han quedat documentats amb factures, a la vegada que apunta que el mateix exàrbitre no tenia "cap influència" per influir en els col·legiats. Laporta creu que tot plegat s'emmarca en una "gegantesca campanya" de desprestigi institucional i ha reivindicat el "model de joc net" dins i fora del camp en els 123 anys d'història del club blaugrana. "Els detractors miren d'erosionar el nostre prestigi per enveja, per ressentiment i per qüestions extraesportives; no evitaran que siguem un referent de l'esport mundial admirat per milions de persones", s'ha reafirmat Laporta.
 
Laporta ha defensat que durant el seu mandat s'ha reforçat l'àrea de compliance. Aquesta àrea va encarregar una anàlisi a un despatx extern. Les conclusions preliminars d'aquest informe diuen que no s'han identificat conductes amb rellevància penal vinculades amb el delicte de corrupció esportiva ni suborn. Els serveis es van fer, i així consten les factures. "L'import de les factures és variable en funció del nombre de competicions que s'analitzaven", ha afirmat. En total, es van fer 629 informes tecnicoarbitrals, 43 CD i 4 informes diversos. L'informe constata que falta més documentació, que es destrueix després de cinc anys guardada.

El màxim dirigent del club també ha apuntat cap a la campanya mediàtica des de l'Estat: "Ens han volgut condemnar abans de judici", a la vegada que ha remarcat que la institució col·laborarà amb els tribunals. A més, Laporta ha culpabilitzat directament al president de la Lliga, Javier Tebas, a qui ha demanat que "actuï de manera professional". Per carta, Laporta ja va sol·licitar a FIFA i UEFA que evitessin "prejutjar" al Barça. En la mateixa línia, el president blaugrana ha explicat que els serveis jurídics del club mantenen diverses accions legals contra qui ha atacat l'"honorabilitat" del club amb unes accions "irresponsables i temeràries". Es demanaran indemnitzacions per danys i perjudicis que, segons Laporta, poden arribar a quantitats "astronòmiques".

El "cinisme" del Reial Madrid

Laporta també ha apuntat cap al Reial Madrid, definint-lo com l'equip "afavorit històricament i en l'actualitat" per l'actuació dels àrbitres. El president blaugrana ha acusat la institució que dirigeix Florentino Pérez de ser "l'equip del règim": "Durant 70 anys la majoria del comitè d'àrbitres estava format per exsocis, exjugadors i exdirectius del Reial Madrid", ha sentenciat Laporta, que veu "cinisme" en el paper de l'equip blanc en el cas. L'exàrbitre Iturralde González va revelar fa unes setmanes com el president del Reial Madrid va voler tancar-lo en una habitació per pressionar-lo.

El cas va saltar a l'esfera pública a mitjans de febrer, quan es va publicar que la Fiscalia investigava el pagament d'1,4 milions d'euros entre 2016 i 2018 a Negreira. Posteriorment, però, la premsa de Madrid va destapar a través de filtracions que realment els informes de l'exàrbitre s'haurien emès a l'entitat catalana des del 2003. Per tant, entre els presidents implicats hi hauria el mateix Laporta a banda de Joan Gaspart, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Per tant, els cinc últims presidents del Barça després del llarg mandat de Josep Lluís Núñez.

Entremig dels nous detalls que publicaven els mitjans sobre el cas, els tribunals van obrir finalment la via judicial. El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona investiga des del març la denúncia del ministeri fiscal contra el Barça, Rosell, Bartomeu -per Laporta i Gaspart els fets ja han prescrit- i els exdirectius Òscar Grau i Albert Soler. A la causa, també s'han personat el Reial Madrid, la Reial Federació Espanyola de Futbol i el govern espanyol a través del Consell Superior d'Esports. El club, però, defensa la seva actuació, i tal com ha recordat Laporta, Hisenda no ha pogut verificar que els pagaments fossin per "comprar" àrbitres.