La meitat dels catalans són del Barça i només el 2%, de l'Espanyol

El Reial Madrid és el segon equip amb més simpaties (8%), només l'1% cita el Girona i un 35% no s'identifica amb cap

Imatge d'un partit de futbol entre el Barça i l'Espanyol.
Imatge d'un partit de futbol entre el Barça i l'Espanyol. | FC Barcelona
05 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:47h
L'equip de futbol pel qual més catalans senten simpatia és el Barça. Es tracta d'una afirmació que quadra amb la percepció social i que ha confirmat empíricament aquest dimecres el primer baròmetre del 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), segons el qual el 49% dels enquestats citen el Futbol Club Barcelona com a equip de futbol pel qual tenen simpatia.

Pel que fa a la resta d'equips catalans en Primera Divisió, només un 2% cita el RCD Espanyol i un 1%, el Girona FC. Tots dos, de fet, se situen per darrere del Reial Madrid, pel qual sent simpatia un 8% dels catalans, mentre que un altre 5% cita altres equips. El 35% restant, per contra, no és de cap equip concret (o no li agrada el futbol).

Si només es tenen en compte els enquestats que senten simpatia per algun equip, el 75% cita el Barça, el 12%, el Madrid, el 3%, l'Espanyol i l'1,5%, el Girona. Aquest és el segon cop que el CEO pregunta sobre aquesta qüestió, ja que el 2017 ho va fer per primera vegada. Els resultats llavors ja van ser similars als actuals, amb el Barça en claríssima posició i l'Espanyol nítidament per sota del Reial Madrid.

Una altra pregunta menys política que incorpora aquest baròmetre és en relació a la gastronomia. Per una banda, demana quin és el plat més representatiu de la cuina catalana, al capdavant dels quals se situa l'escudella (20%), per davant de la botifarra o llonganissa amb fesols o seques (17%), el pa amb tomàquet (14%) i els calçots (13%). Més lluny es troben la crema catalana (5%), els canelons (5%), la paella o fideuada (3%), el fricandó (2%), l'escalivada (2%) i els cargols a la llauna (2%).

Per altra banda, l'enquesta també demana quin és el plat preferit de cada enquestat. Aquí el primer lloc és més clar, amb la paella i l'arròs (21%), superant la pasta i la fideuada (15%), els entrants i tapes (12%), les carns i pollastre (15%), les sopes i plats de cullera (9%), les verdures (9%), els peixos i marisc (6%), la pizza (4%) i els canalons i lasanya (4%). Només l'1% es decanta pel sushi o pels postres o dolços.