Com funcionen les diputacions?

Les eleccions municipals no només trien els regidors dels 947 municipis de Catalunya, sinó que també són clau per elegir els diputats provincials

La façana de la Diputació de Barcelona, en una imatge d'arxiu
La façana de la Diputació de Barcelona, en una imatge d'arxiu | Europa Press
30 de març del 2023
Actualitzat a les 17:58h

Leseleccions municipals del pròxim 28 de maig no només triarà els regidors dels 947 municipis de Catalunya. Dels milions de vots que hi haurà a les urnes la nit dels comicis, també en sortirà la composició de les diputacions del país pels pròxims quatre anys. A Catalunya n'hi ha quatre, una per demarcació: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. A Espanya n'hi ha 41, tres de les quals són forals.
 

Què són els partits judicials?

La conformació de les quatre diputacions del país s'estableix amb els partits judicials, les divisions territorials que estableix l'administració de justícia. En aquest cas, s'utilitzen per repartir els diferents regidors agrupant municipis, d'acord amb el nombre d'habitants de cada territori, i establint el nombre de diputats provincials.
 

Qui pot ser i qui tria els diputats provincials?

Els diputats provincials de cada formació són nomenats pels mateixos partits. El requisit, però, és que aquestes persones també han d'haver estat elegits com a regidors en les eleccions municipals i, per tant, forma part d'algun dels consistoris de la demarcació. El nombre de diputats que ostenta cada partit es calcula de la mateixa manera que la resta de processos electorals, a través de la llei D'Hondt.
 

Qui governa a les quatre diputacions catalanes?

Actualment, la Diputació de Barcelona està governada pel PSC, amb Núria Marín al capdavant, gràcies al pacte amb Junts. Pel que fa a Girona, el president és Miquel Noguer, de Junts, gràcies a l'acord amb ERC. A Tarragona, Noemí Llauradó, d'ERC, és la presidenta arran del pacte amb Junts. Per últim, a Lleida és Joan Talarn qui dirigeix la Diputació, d'ERC, i en acord també amb Junts.
 

Quants representants té cada partit a les diputacions catalanes?

Arran dels resultats de les eleccions municipals del 2019, així va quedar el repartiment de diputats provincials en les quatre diputacions del país:
  • Barcelona: PSC 16, ERC 16, Junts 7, En Comú Podem 5, Ciutadans 4, PP 2, Tot per Terrassa 1.
  • Girona: Junts 11, ERC 9, PSC 4, CUP 1, Independents de la Selva 1, Tots per l'Empordà 1.
  • Tarragona: ERC 11, Junts 8, PSC 7, Ciutadans 1.
  • Lleida: ERC 11, Junts 9, PSC 3, Comú de Lleida 1, Ciutadans 1.