Nou clima de protestes per un calendari escolar que Educació presenta com «el camí del mig»

Sindicats lamenten que s'hagi imposat una nova data sense un acord previ amb els docents, i la conselleria anuncia que aquesta iniciativa d'avançament amb horari de matí i tarda es mantindrà, a partir d'ara, els pròxims anys

Protesta del sindicat USTEC al Departament d'Educació
Protesta del sindicat USTEC al Departament d'Educació | ACN / Eli Don
30 de març del 2023
Actualitzat a les 16:07h
Ja hi ha noves dates al calendari escolar del curs vinent: el dimecres 6 de setembre per al segon cicle d'infantil, primària i ESO, i dilluns 12 per a batxillerat i FP. Serà amb horari lectiu de matí i tarda. I, de nou, com ja va passar el curs anterior, la decisió del Departament d'Educació ha obert un nou front de conflicte. Tant és així que el mateix matí que el conseller Josep González-Cambray anava a presentar oficialment la proposta per al curs 2023-24, el sindicat majoritari USTEC ha irromput a la seu de la conselleria i ha protestat per la manca de negociació prèvia al voltant de la proposta, a més d'anunciar noves protestes. Minuts després, Cambray ha respost: "Hem agafat el camí del mig".

El mateix Departament exposa en la seva argumentació per escollir el dia que la data l’ha seleccionat com a opció “a mig camí” entre la posició de les famílies, que el darrer informe del Consell Escolar prioritzaven començar aviat, i les peticions dels sindicats que preferien començar el divendres 8 de setembre. Igualment, en roda de premsa, Cambray ha exposat que la decisió s'ha pres amb la intenció de "millorar l'equitat" i "reduir el temps de desconnexió a l'estiu", tot situant un efecte positiu especialment entre "l'alumnat en situació de vulnerabilitat". 

En la mateixa compareixença, el conseller ha plantejat l'establiment d'un nou paradigma de calendari. Així, a partir d'ara s'establirà "un criteri estable d'inici de curs pels propers anys". I això situarà els calendaris escolars dels pròxims cursos amb un horari lectiu complet i serà "el quart dia laborable de setembre" en el cas del segon cicle d'infantil, primària, i ESO, mentre que el batxillerat i la formació professional ho farà "el primer laborable després de la Diada". Igualment, això suposa exhaurir a partir d'ara el màxim de dies de calendari escolar possibles: 178 per curs, i no els 176 actuals en la franja d'educació obligatòria.

Mentrestant, en el mateix edifici en què s'han explicat els plans de la conselleria, el sindicat majoritari del sector del sector docent, USTEC, s'ha rebel·lat contra l'anunci del nou calendari escolar. Després de no haver rebut cap informació prèvia ni haver-se reunit amb el Departament d'Educació a la mesa que aplega els sindicats, que no està convocada fins aquest divendres, els professionals s'han indignat tant per la manera en què la conselleria ha gestionat l'anunci com per la data imposada, més aviat del que voldrien. 

Així, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha explicat que aquest tercer trimestre posterior a la Setmana Santa hi haurà "boicot" i "protestes" habituals contra el màxim responsable polític del Departament, sense descartar la convocatòria una aturada laboral si no hi ha alguna mena de canvi a la conselleria. "Si no hi ha cap canvi de l'actitud del conseller ni d'aquest calendari, podria produir-se una nova vaga d'inici de curs", ha expressat la representant del sindicat, tot i obrir la porta al diàleg dels pròxims dies.

En aquest sentit, ha lamentat que s'hagi tirat endavant la proposta sense diàleg amb el sector i "per un caprici de la conselleria que no entén com funcionen els centres educatius". En aquest context, el sindicat ha decidit ocupar la seu del Departament d'Educació i decidir en assemblea quines accions es deriven del nou conflicte. Alhora, també CCOO, el segon sindicat amb més representativitat, ha lamentat la manca de negociació sobre una decisió rellevant i la imposició del nou calendari. 


El punt de discòrdia més enllà del calendari

Si bé hi ha una part de protesta perquè el curs s'iniciï massa aviat, en un any en què coincidiran concurs de mèrits i de trasllats i farà que prop de 13.500 docents arribin a centres nous amb poc temps per preparar-se, també es replica que no s'han seguit les converses previstes per establir la data d'inici del curs. Mentre el Govern remarca que hi ha hagut espais de debat previs, els sindicats exposen que cap d'aquestes reunions anteriors implicava tenir tancada la data del nou curs. Un calendari que, a més, ara es vol fixar de manera permanent pel futur.

Ara, a més, es considera clau "blindar el juliol", remarca USTEC. Això significa que no es repeteixi la voluntat del Departament d'Educació de reclamar presencialitat als docents per norma durant el mes en què ja no hi ha curs escolar. Aquest espai s'ha de reservar "per a formació", subratlla el sindicat majoritari. Respecte a aquesta petició, la conselleria ha subratllat que aquests detalls es poden treballar en l'entorn de la mesa sectorial. 

Arxivat a