Candidats a les eleccions municipals 2023 a Santa Coloma de Gramenet: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023 de la ciutat

Rufián, Parlon i Jurado, candidats a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramanet
Rufián, Parlon i Jurado, candidats a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramanet | Nació
28 de març del 2023
Actualitzat el 12 de maig a les 19:00h

Santa Coloma de Gramenet serà, de manera inesperada, un dels punts de més intensitat durant les eleccions municipals d'aquest any. La irrupció de Gabriel Rufián amb ERC buscarà trencar l'hegemonia del PSC en un dels seus grans feus al cinturó metropolità, amb Núria Parlon al capdavant de l'alcaldia durant 14 anys. Per rematar-ho, el PP tindrà com a candidat Miguel Jurado, mà dreta fins ara de Xavier Garcia Albiol a Badalona
 

Núria Parlon, candidata del PSC a l'alcaldia

Malgrat que en els comicis del 28 de maig tindrà més competència, Parlon és la gran favorita per revalidar victòria electoral. L'actual alcaldessa compta amb una majoria absoluta amplíssima, 17 de 27 regidors, i l'única preocupació que tindrà és si pot mantenir-la o bé ha de buscar suports o governar en minoria durant els pròxims anys. Alçada com a batllessa el 2009 després de la dimissió de Bartomeu Muñoz arran del cas Pretoria, ha mantingut amb èxit notori el feu socialista a l'àrea metropolitana.
 

Dimas Gragera, candidat de Ciutadans a l'alcaldia

Ciutadans repeteix candidat quatre anys després. Dimas Gragera tornarà a representar la formació taronja a Santa Coloma de Gramenet després que el 2019 aconseguís colar-se com a segona força i cap de l'oposició, amb quatre regidors. Llavors, però, comptava amb un creixement de Ciutadans tant a Catalunya com a l'Estat que ara no és tal. Així doncs, el repte amb el partit d'Inés Arrimadas en dissolució i la competència del PP serà superar el llindar del 5% per mantenir representació al consistori.
 

Antonio Molina, candidat d'En Comú Podem a l'alcaldia

Antonio Molina serà el candidat dels comuns al consistori de Santa Coloma de Gramenet amb una candidatura renovada, en què no repeteix cap dels tres regidors que van sortir elegits als comicis del 2019. També per primer cop concorrerà a les eleccions amb marca pròpia, ja que fa quatre anys va presentar-se de la mà de Guanyem. L'objectiu, al fortí del PSC i amb la competència d'ERC, serà també mantenir representació al consistori.
 

Gabriel Rufián, candidat d'ERC a l'alcaldia

ERC ha optat per un gir de timó a Santa Coloma de Gramenet. Rufián, del Congrés dels Diputats al municipi que l'ha vist créixer, es vol erigir en el principal candidat a donar la sorpresa la nit del 28 de maig. Malgrat que competirà amb Parlon, l'objectiu dels republicans en situar-lo al municipi colomenc és influir en la resta del cinturómetropolità, espai en el qual volen plantar cara al PSC. Última força el 2019 amb tres regidors, ERC buscarà millorar els resultats amb aparentment un candidat més mediàtic que fa quatre anys.
 

Miguel Jurado, candidat del PP a l'alcaldia

El PP també ha apostat fort per Santa Coloma de Gramenet. Jurado, un veterà del PP a l'Ajuntament de Badalona i persona de confiança d'Albiol, ha estat erigit en candidat dels populars precisament al municipi veí. Això sí, sense estalviar-se polèmica. La junta del PP a Santa Coloma de Gramenet va presentar la seva dimissió en bloc acusant el mateix Albiol de situar "a dit" a Jurado. L'exregidor encarregat de la Guàrdia Urbana a Badalona tindrà un repte difícil al consistori colomenc, ja que ara fa quatre anys el PP s'hi va quedar fora per no assolir el 5% de vot.
 

Aitor Blanc (CUP) i Gemma López (Junts), aspirants a l'alcaldia

Junts i la CUP, fora ara del consistori, lluitaran per superar la barrera del 5% que els obri les portes de l'ajuntament. Per part de la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, presentaran Gemma López per intentar millorar el 2% dels vots que van assolir el 2019. Pel que fa a la formació anticapitalista, presentarà Aitor Blanc com a candidat després que la coalició Som Gramenet-Alternativa Municipalista es quedés fa quatre anys a només un 0,01% d'aconseguir representació al municipi.
 

Dades de les eleccions del 2019 que va guanyar Parlon (PSC)

Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Santa Coloma de Gramenet, amb una participació del 57,9% de l'electorat que va escollir els 27 regidors:
  • Núria Parlon (PSC): 17 regidors.
  • Dimas Gragera (Ciutadans): 4 regidors.
  • Jonatan Fornes (En Comú Podem): 3 regidors.
  • Samuel Núñez (ERC): 3 regidors.