1 de 10
SALUT

Viure amb molt soroll de trànsit a la vora augmenta la tensió arterial

Les persones amb una exposició alta als vehicles desenvolupen hipertensió al llarg dels anys, que pot ser agreujada per la contaminació atmosfèrica

La C-58 a Cerdanyola del Vallès, a tocar d'uns edificis. | Gala Espín
per Nació, Barcelona | 24 de març de 2023 a les 18:35 |
Un estudi publicat a la revista JACC Advances confirma que viure prop d'una carretera amb molt trànsit i un soroll constant de motors, clàxons i sirenes pot augmentar el risc d'hipertensió. Estudis anteriors ja havien demostrat l'existència d'una relació entre el soroll del trànsit i la hipertensió, però faltaven proves sòlides per corroborar-ho.

La nova investigació demostra que és l'exposició al soroll del trànsit rodat la que pot elevar el risc d'hipertensió. Així, es desmenteix la teoria que pogués ser culpa únicament de la contaminació atmosfèrica causada per les emissions dels vehicles. 


"Ens va sorprendre que la relació entre el soroll del trànsit i la hipertensió fos sòlida fins i tot després d'ajustar la contaminació atmosfèrica", afirma Jing Huang, professor adjunt del Departament de Ciències de la Salut Ocupacional i Mediambiental de la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Pekín, també autor principal de l'estudi.

Per dur a terme aquest nou estudi, els investigadors van realitzar una prospecció amb dades del Biobanc del Regne Unit que analitzava els resultats de salut al llarg del temps. Així, es van analitzar les dades de més de 240.000 persones entre 40 i 69 anys que van començar sense hipertensió. Es va calcular el soroll del trànsit rodat basant-se en la direcció residencial i el Mètode Comú d'Avaluació del Soroll, una eina europea de modelització.


Amb aquestes dades de seguiment durant aproximadament vuit anys es va poder observar quantes persones van desenvolupar hipertensió. No només es va descobrir que les persones que viuen prop del soroll del trànsit tenien més probabilitats de desenvolupar-ne, sinó que el risc augmentava en funció de la "dosi" de soroll a què s'exposaven.

Aquestes associacions es van mantenir fins i tot també quan els investigadors van ajustar l'exposició a les partícules fines i el diòxid de nitrogen. Això no obstant, les persones molt exposades al soroll del trànsit i a la contaminació presentaven el risc més alt, fet que demostra que la contaminació atmosfèrica també influeix en la patologia.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació