1 de 10
volcans

Erupció al Teide? Detecten un «cor calent» a poca profunditat

Un estudi científic apunta a la detecció de magma a només 10 quilòmetres per sota del pic de la muntanya més alta de l'Estat

El cràter del Teide, en una imatge d'arxiu | Cabildo de Tenerife
per Nació, Barcelona | 23 de març de 2023 a les 19:18 |
Possible avís d'erupció al Teide. Així ho ha revelat un estudi científic, que ha detectat un "cor calent" de magma a només 10 quilòmetres de profunditat de la muntanya de Tenerife, considerada la més alta de l'Estat. Això podria ser un senyal precursor d'un procés eruptiu, segons la investigació a tres bandes entre un institut geològic de Rússia, la Universitat de Granada i l'Institut Vulcanològic de Canàries.

La tomografia realitzada evidencia que, a l'escorça per sota de la caldera de Las Cañadas és possible la presència de petits reservoris magmàtics a profunditats inferiors als cinc quilòmetres. Aquests reservoris permeten al magma refredar-se, canviant la seva composició química cap a la fonolita, un tipus de magma potencialment explosiu, i poden ser una font de grans erupcions.Aquesta activitat podria estar relacionada amb el lent ascens d'un diapir, és a dir, una bombolla de magma, a profunditats superiors a deu quilòmetres per sota del Teide. Aquests nous coneixements seran de gran utilització per a una millor interpretació dels senyals avisadors d'un possible procés eruptiu a Tenerife.


Aquestes dades, conjuntament amb les registrades prèviament per l'Institut Geogràfic de l'Estat, han permès utilitzar la tomografia sísmica per investigar l'interior de l'illa fins a una profunditat de 20 quilòmetres i, encara més important, determinar la velocitat de les ones sísmiques S, que són les més sensibles a la presència de fluids hidrotermals i magma.

Altres notícies que et poden interessar


 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació