Educació confirma l'avançament de curs i les tardes lectives tot el setembre

Els resultats negatius de l'avaluació externa del projecte de les tardes de lleure porten el Departament a fer canvis en l'inici del curs, que serà alhora per als alumnes de primària i secundària

Imatge d'arxiu de l'inici escolar del passat setembre
Imatge d'arxiu de l'inici escolar del passat setembre | Adrià Costa
15 de març del 2023
Actualitzat a les 20:21h
L'avançament del curs escolar es consolida i les classes del curs 2023-2024 s'iniciaran la primera setmana de setembre. Ara bé, totes les tardes de setembre seran lectives en lloc de ser ocupades amb activitats de lleure no obligatòries. "Des de l'inici de curs hi haurà matí i tarda", ha dit aquest dimecres en una atenció a mitjans la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, que ha assenyalat que les tardes seran lectives "en pro de l'equitat i la qualitat educativa".

Amb aquesta confirmació, es deixa de banda la jornada intensiva que es va començar a fer el setembre passat durant els matins, amb tardes de lleure, i amplia l'horari lectiu a la tarda. La decisió arribar després que una anàlisi externa del projecte de tardes de lleure durant el setembre passat encarregada pel Departament hagi evidenciat que caldria aplicar-hi canvis.

Així, es compliran les intencions apuntades a poc a poc pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray els darrers mesos. Després d'haver insistit, en entrevista a Nació i en declaracions posteriors, que l'avançament escolar havia vingut per quedar-se, darrerament també havia obert la porta a augmentar l'oferta pedagògica. Aquest nou plantejament, amb què el departament tanca files, acaba d'evidenciar el nou camí d'Educació. Ara, però, caldrà decidir quina serà la data d'inici de curs després de tractar-ho amb la mesa sindical. El que sí que se sap és que els alumnes de primària i secundària començaran el mateix dia.

La d'avançar l'inici de curs és la proposta que ha quedat com a opció més ben valorada en l'estudi que s'ha fet a partir de fer una vintena d'entrevistes amb personal del món de l'educació, i amb una setantena d'entrevistes a docents, famílies, sindicats i experts. Se'ls van plantejar cinc opcions diferents sobre com hauria de ser l'arrencada del curs, des de mantenir les tardes de lleure, fins a fer les dues primeres setmanes amb intensitats diferenciades de presència del lleure. L'opció més votada entre els enquestats ha estat la de fer totes les tardes amb classe. Si bé aquesta proposta no ha estat tan popular entre els docents, que s'han inclinat per mantenir les tardes de lleure.