Vilagrà lamenta la «sociovergència» per tombar la renda bàsica, però continuarà amb el pla pilot

El Govern assegura que estudiaran tots els mecanismes per impulsar aquesta mesura que ha servir per a combatre la "situació estructural de pobresa"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu.
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu. | EP
10 de març del 2023
Actualitzat a les 19:00h
El Govern no dona per enterrat el pla pilot per a la renda bàsica universal. Després que aquest divendres l'aliança PSC-Junts hagi tombat l'assignació prevista en la llei d'acompanyament dels pressupostos, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que l'executiu trobarà la manera per tirar endavant el pla pilot. "Ens sap greu la pinça al Parlament perquè és un greu incompliment de l'acord dels pressupostos", ha etzibat la consellera en referència al pacte segellat amb el PSC. Així mateix, ha carregat contra la "sociovergència" que ha permès congelar aquesta assignació.

Malgrat que la prova pilot a la renda bàsica universal s'hagi tombat en aquesta votació, però, l'executiu mirarà de trobar altres maneres per impulsar-lo. "Ho tirarem endavant. Buscarem els aliats per fer-ho", ha sostingut la dirigent republicana en una atenció als mitjans des dels passadissos del Parlament un cop s'ha acabat la jornada de votació dels primers pressupostos d'ERC en solitari. Així mateix, ha avançat que faran una reunió del consell assessor per avaluar quins instruments es poden aprofitar per impulsar la mesura.

Vilagrà ha assegurat que defensen aquesta proposta -acordada amb la CUP en l'acord de la legislatura- per intentar donar resposta a la "situació estructural de pobresa", que a hores d'ara es resisteix a la reducció. Ha considerat que per impulsar-la, caldria destinar-hi "tots els recursos disponibles" i que això només podria passar sent un estat independent, però, tot i això, ha assegurat que treballaran per presentar una proposta "seriosa".

"Pel fet de no ser estat, no deixem de fer coses. És imprescindible gaudir de tots els impostos, però no ens posem límits. Junts no hauria de posar limitació", ha afegit Vilagrà. Aquestes paraules contra els exsocis neixen arran de la intervenció que ha fet el diputat de Junts Joan Canadell en el seu torn durant el debat de la renda bàsica, quan ha apuntat que "només en una Catalunya independent" es podria finançar una iniciativa d'aquestes magnituds.

Entitats socials demanen la renda bàsica

Les declaracions de la consellera s'han dut a terme en paral·lel a una protesta a les portes de la cambra catalana. Entitats socials i sindicats del sector de l'educació i de la salut s'han concentrat a les portes del Parlament per reclamar més inversió pública i mostrar el rebuig als pressupostos que s'han aprovat, que consideren "indecents" i que posen els interessos privats "davant les necessitats de la ciutadania". Durant la protesta, també han denunciat que es deixi de banda el pla pilot de la renda bàsica. Paral·lelament, diversos manifestants han entrat a l'hemicicle abans de finalitzar el ple i han mostrat pancartes reivindicatives.
 

Protesta al Parlament d'entitats socials i el sector educatiu. Foto: David Zorrakino / EP