El Govern es conjura perquè la normalitat feminista sigui el «nou sentit comú»

Verge demana unitat dins del moviment feminista davant d'un patriarcat que condiciona la vida a "nivells màxims"; Aragonès fa una crida a manifestar-se el 8-M i incrementar el compromís per erradicar les "arrels del masclisme"

La consellera Tània Verge amb la comunicadora Andrea Gumes.
La consellera Tània Verge amb la comunicadora Andrea Gumes. | Govern
06 de març del 2023
Actualitzat el 09 de març a les 8:47h
Ser feminista és una "normalitat" que hauria d'esdevenir el nou "sentit comú". És aquesta la reivindicació que ha fet el Govern aquest dilluns en el marc de la celebració de l'acte del Dia Internacional de les Dones, en el qual la consellera de Feminismes, Tània Verge, ha conjurat l'executiu, però també a tota la ciutadania, a prendre consciència de les injustícies existents i tenir la convicció que es poden canviar. En aquest sentit, ha assegurat que la transformació feminista no és una "utopia", sinó una realitat a la qual es podrà arribar si s'hi impliquen institucions i ciutadania. 

Quines injustícies ha mencionat Verge? La bretxa salarial -les dones cobren un 20% anual menys que els homes- que porta a la feminització de la pobresa, l'amenaça constant contra els drets conquerits, o la doble discriminació que pateixen les migrades. És cosa de totes, ha reivindicat la primera consellera de Feminismes de la història de la Generalitat, que també ha cridat a no facilitar la divisió del moviment feminista, que ha d'estar unit davant d'un patriarcat que condiciona la vida a "nivells màxims". "Els feminismes són per a tothom", ha afegit.

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet seu el compromís per avançar en aquesta normalitat feminista, i ha reivindicat les mesures impulsades pel seu executiu com ara la garantia de la interrupció de l'embaràs, o polítiques per assolir l'equitat menstrual. Així mateix, ha situat de vital importància que tothom surti al carrer aquest 8-M: "Els feminismes són la principal força transformadora que pot fer canviar el món. Quan el feminisme qüestiona el patriarcat, també qüestiona el poder polític i econòmic".

El cap de l'executiu també ha convidat a manifestar-se a aquelles persones que no ho han fet mai pel 8-M, perquè allò important és "començar" en algun moment de la vida. Ara bé, també ha definit com ha de ser, a parer seu, el paper dels homes en aquesta jornada: "No hem de ser els protagonistes del 8-M, hem de donar veu a totes les companyes", ha afegit. Així mateix, ha destacat que cal agafar un "major compromís" per atacar les "arrels del masclisme i el patriarcat".

Un pòdcast per trencar la institucionalitat

L'acte institucional -però desenfadat- ha estat dirigit en un format pòdcast per la comunicadora Andrea Gumes, que en la seva intervenció inicial ha criticat els llasts que carreguen en el dia a dia les dones, a qui es "nega", "esborra" o "confon". També ha tingut paraules dirigides per a dones emprenedores, i també per a víctimes d'assetjament per ocupar espais amb notorietat. Així, ha aplaudit la cooperativa de cultura negra Periferia Cimarronas, ha reivindicat les dones que s'han querellat contra el policia nacional infiltrat, ha criticat el ciberassetjament contra la periodista d'El PeriódicoSara González, i ha valorat a l'activista en el feminisme antipunitivista Laura Macaya.

Gumes, conductora del pòdcast Tardeo, ha estat l'encarregada també de donar veu a les convidades d'honor d'aquest acte. Ha introduït així la treballadora social Tatiana Font, que ha demanat avançar en una "pedagogia compromesa" per donar veu a totes aquelles dones que no estan representades en espais de debat. També ha pres la paraula la cupletista Glòria Ribera, que ha reivindicat el llegat de totes aquelles cupletistes que cantaven "sense pèls a la llengua" però amb "segones", per no ser tancades entre barrots durant la dictadura. Per últim, l'activista iraniana Nilufar Alafar ha demanat la complicitat de la "societat occidental" per donar veu a la lluita de les dones iranianes, que va ser molt mediàtica ara fa sis mesos, però que ara persisteix i corre el risc de quedar en l'oblit.

"Ets feminista", la campanya d'enguany per reivindicar una normalitat

Més enllà de l'acte institucional, la conselleria de Feminismes ha posat en marxa per aquest 8-M la campanya "Ets Feminista", per reivindicar aquesta normalitat de la qual ha parlat Verge en la seva intervenció. L'espot recull un seguit de situacions quotidianes per fer entendre a la gent que s'hi està d'acord, és perquè és feminista. "Que no et sembla normal cobrar menys o que els treballs més feminitzats estiguin més precaritzats? Feminista! Tampoc que les dones carreguem amb la major part del treball domèstic i de cures, que no ens quedi temps per a nosaltres mateixes? Feminista!", són algunes de les interpel·lacions que apareixen.