1 de 10

El Govern aconsella menjar carn de senglar per frenar-ne la plaga

El producte encara és desconegut per al gran públic català: "És carn ecològica i de proximitat, amb tradició, però fins ara no s’ha fet res perquè se la conegui"

Un exemplar de senglar | NBM / arxiu
per Nació, Barcelona | 4 de març de 2023 a les 10:14 |
La Generalitat ha invertit 1,5 milions d’euros en una campanya a xarxes socials i a fires alimentàries per promocionar el consum de la carn de senglar. Segons ha explicat a El Periódico la directora d’Ecosistemes Forestals del Govern, Anna Sanitjas, l'objectiu de cara al futur més immediat és que sigui habitual tenir hamburgueses, salsitxes o fuet de senglar al rebost de les cases del país, per això també ha activat un projecte d’investigació. 

Segons Sanitjas, el consum d'aquesta carn podria ser una de les armes més precises per frenar la superpoblació de senglars, que ja han envaït boscos, camps de cultiu i ciutats. Fa tot just unes setmanes, la Generalitat va declarar l’emergència de caça per la plaga d'aquests animals, el que significa que els i les caçadores estan obligats a capturar tants com puguin. Per això, comercialitzar la seva carn pot ser una bona mesura de contenció.


Al sector de la caça, però també a les distribuïdores els preocupa on acaben les restes de l'espècie. Vegem-ho amb dades: dels 70.000 senglars que es van capturar el 2022, tan sols la meitat (33.000) es van destinar al consum. La resta, es va rebutjar o bé es va consumir pels mateixos caçadors i caçadores.


I del que es distribueix, només el 5% es queda a Catalunya. La majoria s'envia a altres punts de l'Estat o a l'estranger. "És carn ecològica i de proximitat, amb tradició, però fins ara no s’ha fet res perquè el públic la conegui", argumenta la titular d’Ecosistemes Forestals, que continua: "Tenim molta feina. La primera meta és que tots els senglars capturats serveixin per al consum i, si pot ser, que es faci al territori". 
 

La gastronomia, una solució per a la superpoblació

El Departament d'Acció Climàtica també treballa per poder aprofitar la carn dels senglars. Com? Ha donat suport econòmic perquè hi hagi punts de recollida on els caçadors i caçadores hi puguin dipositar els animals morts. A l'estiu o en èpoques en què fa molta calor, la carn es fa malbé de seguida si no es guarda ràpidament a la nevera. Per això, aquesta mena d'abocadors que es distribuiran pel país, seran frigorífics. Un cop s'hagi dipositat l'exemplar, es presenten dues opcions: 1) el caçador o caçadora demana una anàlisi veterinària i conserva el senglar per al consum propi o bé 2) el ven en llocs de tractament de carn de caça. A casa nostra encara són pocs els locals amb aquestes característiques i, els existents, no produeixen quasi res per al consum local.En aquest escenari, el responsable de Lantxaga, una companyia dedicada a l’especejament i la comercialització de senglar i altres carns de caça, Juan Zandio, es queixa que "falta cultura" i clama: "Necessitem un canvi urgent perquè no pot ser que es quedi tan poca carn a casa". Zandio considera que hauria de començar a arribar a les cuines amb normalitat, però, opina que el primer és "fomentar-la" als restaurants.


Aquest expert té la sensació que la Generalitat comença a espavilar-se ara, però admet que "val més tard que mai". En això hi està d'acord el president de la Federació Catalana de Caça, Sergi Sánchez: "Alguns restaurants el cuinen cada vegada més, però encara queda molt camí. Ha de ser un procés gradual". Després, arribarà un moment en què ens serà normal veure carn de senglar omplint les prestatgeries dels supermercats, reflexiona Zandio. "Ara comencem a vendre bosses amb daus de senglar per estofar en algun comerç, però el futur està en les hamburgueses i l’embotit. És una carn que té moltes propietats i poc greix". 


 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació