1 de 10

Intensifiquen les restriccions d'aigua als parcs metropolitans per la sequera

L'AMB anul·la les tasques de posada a punt de la gespa mentre que el reg d'arbres i plantes és de subsistència

La gespa del parc de la Fontsanta, totalment esgrogueïda | Cedida per l'AMB
per Nació, 3 de març de 2023 a les 13:57 |
L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha intensificat les restriccions d'aigua als parcs metropolitans per l'estat d'excepecionalitat de sequera. Segons informa l'AMB, ja s'hi estan aplicant algunes accions per minimitzar el consum d'aigua, com ara l'anul·lació de les tasques de posada a punt de gespes i prats regats.

D'altra banda, també s'ha aturat el reg per aspersió i s'ha reduit el temps i les dosis de reg per degoteig d'arbres i arbustos, regant-los només per garantir-ne una mínima subsistència. A més, també s'estan mobilitzant camions cisterna per regar arbres i plantes amb aigua no potable.


També s'està fent una inspecció de les xarxes de sanejament sense les habituals tasques de neteja total de la xarxa i s'elimina la neteja de paviments i mobiliari urbà, que es faran només en cas que existeixi un risc per a la salut. 


A banda dels parcs, les restriccions també afecten les platges metropolitanes, ja que també aquí hi ha una rectificació dels protocols de neteja d'equipaments, instal·lacions i mobiliari  a una reducció al mínim dels consums imprescindibles per al funcionament òptim. A més, es farà una renovació de claus de pas de tots els elements de dutxes i rentapeus i un control "exhaustiu" dels comptadors per tal d'eliminar al màxim les pèrdues d’aigua a les conduccions.

Des de la fase anterior de l'activació del decret de sequera, és a dir, des de la fase d'alerta, les dutxes ja estan fora de servei. Per tant, en aquest cas la situació no canvia i continuen sense estar disponibles per al seu ús.

 

Aprovació del pla estratègic del cicle de l'aigua

Coincidint amb l'agreujament dels efectes de la sequera, l'AMB va aprovar el 28 de febrer el pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA), que pretén garantir l'aigua en tot el territori metropolità a 30 anys vista.

Amb un conjunt d’actuacions que suposaran un cost d’entre 2.100 i 2.400 milions d'euros, el pla calcula que es reduirà el dèficit hídric de la metròpolis de Barcelona en l’horitzó de l’any 2050, que s'ha xifrat en 130 hm3/any. Bona part d'aquesta diferència es cobrirà amb l'impuls de l'aigua regenerada.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

També hauries de llegir
Fa 3 setmanes

​Per què s'ha avançat l'excepcionalitat per sequera?

Participació