Trobar el «senyor X» de l'operació Catalunya

Un jutjat de l'Estat accepta per primer cop investigar la trama política i policial impulsada pel govern del PP per frenar el procés i desprestigiar el moviment independentista

Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu a Madrid
Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu a Madrid | Europa Press
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 22:09h
La justícia d'Andorra fa anys que investiga la "trama andorrana" de l'operació Catalunya i, amb el temps, ha anat acotant la investigació, fins al punt d'imputar, a més de policies, càrrecs del més alt nivell polític, com ara Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro o Jorge Fernández Díaz. L'exministre de l'Interior va conèixer la setmana passada l'escrit d'acusació de la Fiscalia per un altre cas relacionat amb les clavegueres de l'Estat -l'espionatge a Luis Bárcenas-, amb una petició de 15 anys de presó. La justícia espanyola no ha tingut interès a investigar la trama política i policial per desprestigiar el moviment independentista, però aquest dimarts ha transcendit que un jutjat de Madrid ha acceptat una querella de Sandro Rosell contra alguns dels principals implicats per la guerra bruta a Catalunya.

El jutjat d'instrucció 13 de Madrid començarà a investigar per baix i amb un nom conegut: José Manuel Villarejo. Entre els imputats també hi ha altres policies, com l'inspector en cap Alberto Estévez, suposat autor de diversos informes falsos de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), i Antonio Giménez Raso, exinspector i soci de Villarejo a Barcelona. També l'exagent de l'FBI a Espanya Marc L. Varri. Els delictes pels quals estan investigats són organització criminal, malversació, denúncia falsa, falsedat documental i detenció il·legal. La investigació, pilotada per Hermenegildo Barrera, tot just comença, i és molt probable que els delictes es vagi concretant. La querella de Rosell, però, afecta la base de l'operació Catalunya. Qui és el "senyor X"?

Aquesta és la gran pregunta que fa anys que espera resposta. L'operació Catalunya és una trama política, policial, judicial i mediàtica que arrenca l'any 2012 i té per objectiu aturar el procés d'independència de Catalunya, que aquell any comença a despuntar. Hi participa la coneguda com a policia patriòtica, amb el comissari Villarejo, i altres comissaris com Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas o Celestino Barroso. Tot apunta que darrere d'aquesta conspiració contra el procés hi ha el govern espanyol de Mariano Rajoy, i concretament el Ministeri de l'Interior que aleshores pilotava Jorge Fernández Díaz. També dirigents del PP, com l'excap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, i l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Algú d'ells era l'impulsor o l'ideòleg de la trama? 

Fins ara, els jutges han mirat cap a una altra banda i cap investigació judicial n'ha tret l'entrellat. Només s'han investigat qüestions perifèriques, que impliquen alguns dels protagonistes de l'operació Catalunya. L'Audiència Nacional, per exemple, investiga Villarejo en el cas Tàndem, que se centra en els seus negocis i serveis que va prestar mentre era policia en actiu. L'operació Kitchen sí que investiga les clavegueres de l'Estat, però no pas per allò relacionat amb Catalunya, sinó per l'intent del PP de destruir la documentació que tenia Bárcenas i que podia incriminar dirigents del partit en el cas Gürtel de corrupció. La rellevància d'aquest cas, que encara s'ha de jutjar, és que comença a acreditar l'existència d'una policia patriòtica capitanejada per Fernández Díaz i el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, que actuava per protegir els interessos del PP i conspirava contra l'independentisme.
 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el president del principal d'Andorra, Antoni Martí, durant un viatge oficial el gener de 2015 Foto: Moncloa
 

Andorra apunta a la cúpula política

El cas de Rosell investiga estrictament l'operació Catalunya, i concretament la presumpta trama policial que va enviar l'expresident del Barça -ho va ser entre 2010 i 2014- a la presó de manera preventiva durant dos anys abans de ser absolt. El motiu de dirigir les clavegueres de l'Estat contra Rosell? La suposada simpatia del president blaugrana amb el moviment independentista. Mentre que la seva investigació afecta la base, els policies de les clavegueres, la "trama andorrana" apunta més amunt, a la cúpula política. Andorra investiga, no sense traves, l'expresident Rajoy, l'exministre Montoro, i la direcció política del Cos Nacional de la Policia: Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, i l'exdirector de la Policia Ignació Cosidó. A banda, també, els comissaris ja coneguts de les clavegueres de l'Estat.

En concret, la justícia andorrana investiga les pressions polítiques i policials per obtenir informació sobre comptes bancaris de dirigents independentistes -la família de Jordi Pujol, Artur Mas o Oriol Junqueras- amb l'objectiu de desactivar el procés, l'any 2014. Els delictes que s'imputen als dirigents del PP i als policies són greus: coacció als òrgans constitucionals, coaccions, amenaces, xantatge, extorsió i creació de document fals. Les penes de presó podrien arribar als 29 anys de presó, però el cas es troba encallat pels bastons a les rodes que hi posen els investigats. El cas neix el 2015, quan l'oficina del Departament del Tresor dels Estats Units que analitza l'activitat bancària per evitar delictes de blanqueig publica una nota advertint d'irregularitats a Banca Privada d'Andorra. El govern andorrà intervé el banc i el liquida.

Així comença el cas BPA que acaba derivant en una querella els directius del banc contra policies espanyols per pressions. Més endavant, l'Institut de Drets Humans a Andorra (IDHA) amplia la querella a la cúpula política. Per ara, i a l'espera de veure com avança la investigació oberta a la justícia espanyola per al cas de Sandro Rosell, la "trama andorrana" és la que més a prop està de trobar el "senyor X" de l'operació Catalunya.