ERC tombarà totes les esmenes de Junts: «Ja tenim uns pressupostos bons»

Vilalta assegura que en l'acord a tres bandes amb el PSC i comuns van pactar no acceptar demandes de partits que no formen part de l'entesa

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa. | Marc Puig (ERC)
27 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:39h
ERC no acceptaràcap de les esmenes que ha presentat Junts al projecte de pressupostos que Pere Aragonès ha enllestit amb el PSC i els comuns, i que s'aprovarà, previsiblement, el 10 de març. Així ho ha anunciat aquest dilluns la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha assegurat que el partit votarà en contra perquè ja existeixen uns "pressupostos bons". D'aquesta manera, es tanca la porta a les 840 esmenes que dijous passat va presentar el partit de Laura Borràs i Jordi Turull, i que buscaven, entre altres mesures, la rebaixa de la pressió fiscal i blindar encara més el desenvolupament de macroprojectes com el Quart Cinturó, l'ampliació del Prat i el Hard Rock.

Vilalta, en la seva intervenció, ha explicat que votaran en contra de totes les esmenes dels grups que no formen part de l'acord a tres bandes pels comptes. "No hem arribat a acords perquè no ho han volgut", ha etzibat la portaveu d'ERC a Junts. Així mateix, ha recordat que "forma part de l'acord amb PSC i comuns" no acceptar esmenes dels altres grups. Per últim, ha carregat contra les crítiques de Junts a l'acord entre ERC, socialistes i comuns: "És curiós que Junts ens critiqui a ERC per arribar a un acord sobre infraestructures territorials i que ara defensin trinxar més el territori. Ens critiquen a nosaltres quan demanen el doble". 

Aquest dilluns, també en roda de premsa, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat a ERC i PSC que en cap cas doni suport a una esmena en especial, sobre l'impuls dels macroprojectes. "Que ho tingui clar Junts, però també el PSC. Votar a favor d'aquesta esmena és votar a favor que Catalunya no tingui pressupost", ha sentenciat el dirigent dels comuns. També ha recordat que si es destina "un sol euro" a aquests projectes, es despenjaran de l'acord. 
 

Moció de censura de Vox

Pressupostos a banda, aquest dilluns Vilalta ha explicat que a Madrid els republicans estan negociant amb la resta de formacions presents al Congrés un boicot a la moció de censura que Vox ha presentat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Vilalta ha criticat que amb aquesta moció es posi al centre l'extrema dreta, per la qual cosa ha assegurat que treballaran per no "fer-li el joc" i no participar en aquest debat. Ara bé, perquè "tingui sentit" ha apuntat que cal que l'acció sigui compartida. 

"És una maniobra de l'extrema dreta per guanyar protagonisme", ha insistit la també secretària general adjunta dels republicans, que ha garantit que prendran la paraula "per desemmascarar" el partit ultra si finalment no hi ha acord amb la resta de grups i s'acaba participant del debat.