El Mobile torna a Barcelona: arrenca la fira tecnològica més important del món

Els passadissos del destacat esdeveniment diuen adeu a la mascareta i s'omplen de milers de congressistes de 200 països

Riuades de gent arriben als accessos de la Fira de Barcelona per visitar el Mobile
Riuades de gent arriben als accessos de la Fira de Barcelona per visitar el Mobile | ACN
Nació
27 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 18:04h
El congrés de tecnologia mòbil més gran del món, el Mobile World Congress (MWC), ha obert portes aquest dilluns a Barcelona en la primera edició sense cap restricció per la Covid en tres anys. Sota el lema de Velocity, la fira engloba tots els sectors que depenen de la tecnologia mòbil i se centrarà en el desplegament 5G, la digitalització de l'economia, les xarxes obertes, la realitat virtual i el metavers. Més de 2.000 empreses com Samsung, Xiaomi, Huawei, Telefónica, Orange, Vodafone o Ericsson mostraran les últimes solucions als 85.000 congressistes que es reuniran a la capital catalana fins dijous al recinte de Gran Via de la Fira.

Després d'una cancel·lació i dos anys amb restriccions sanitàries, les mascaretes desapareixeran dels passadissos del saló, on es mouran persones de més de 200 països, la meitat amb càrrecs executius. També es revifa la presència de públic asiàtic, que representen el 25% dels inscrits. Aquest any tornen amb força marques com la xinesa Huawei, que es corona com a principal expositor del saló. La firma de tecnologia ocuparà pràcticament tot el pavelló 1 amb un estand que serà un 50% més gran que l'any passat, de prop de 10.000 metres quadrats.

El congrés ocuparà tots els pavellons del recinte, però, segons les previsions, quedaran 30.000 persones per sota del rècord d'assistència del 2019, quan va fregar els 110.000 visitants. Malgrat tot, la cita manté la seva potència econòmica. Tot just aquest diumenge, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, elevava a 400 milions d'euros l'impacte econòmic del saló. 
 

Presència del transport, les finances i els videojocs

La fira es reivindica com una trobada per descobrir la tecnologia del futur i més de la meitat dels assistents no estaran directament relacionats amb els mòbils, sinó amb altres sectors com el transport, les finances, la logística o els videojocs. Empreses de mons tan diferents com Airbus, J.P Morgan o Microsoft han volgut tenir un estand a la fira i un 40% dels conferenciants provenen d’indústries no directament relacionats amb la tecnologia mòbil. 

Una de les principals novetats del congrés serà l'espai immersiu del pavelló 6, anomenat Viatge al Futur, on hi haurà 10 demostracions que permetran mostrar al visitant com pot ser un hospital o un transport públic futurista. Tot i que el pes creixent d'altres sectors, a la fira no hi faltaran presentacions de dispositius com ara el telèfon plegable de Huawei Mate X3 o la nova gamma Galaxy S23 de Samsung.

Entre les diferents propostes, destaca la iniciativa de la fundació Mobile World Capital de sentir la tecnologia a través d'una ruta que planteja solucions innovadores al voltant dels cinc sentits, com ara una degustació immersiva de bombons elaborats pels germans Roca o un concert 5D que reviu l'última actuació de la banda Izal.

També hi haurà un espai destacat dedicat a la innovació i l'emprenedoria. El saló de les empreses emergents 4 years from now(4YFN) tornarà a repetir ubicació amb 550 expositors que buscaran inversió per als seus projectes. Aquest cop, l'entrada nord, la més propera al 4YFN, estarà oberta. Precisament, aquesta és la porta que quedarà més a prop de la terrassa on se celebrarà el Beat Barcelona, l'espai oficial d'afterwork del congrés. D'altra banda, el congrés servirà, com a homenatge a l’inventor del telèfon mòbil, Martin Cooper, ara fa 50 anys. Amb 94 anys, ha viatjat des dels Estats Units per rebre un premi a la trajectòria dilluns a la tarda.