La Fiscalia demana 15 anys de presó per a Jorge Fernández Díaz per l'espionatge a Bárcenas

El ministeri públic acusa la cúpula del Ministeri de l'Interior del PP dels delictes d'encobriment, malversació i delictes contra la intimitat per l'operació Kitchen

Jorge Fernández Díaz
Jorge Fernández Díaz | Adrià Costa
24 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:39h
La Fiscalia ha presentat aquest divendres el seu escrit d'acusació per al judici contra l'operació Kitchen d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas a través del Ministeri de l'Interior i de la policia patriòtica. El ministeri públic demana fins a 15 anys de presó i 33 anys d'inhabilitació per a l'exministre, de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, l'exsecretari d'estat de seguretat, Francisco Martínez, i l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino pels delictes d'encobriment, malversació i delictes contra la intimitat. Qui s'enfronta a una pena més alta de presó és el comissari José Manuel Villarejo, amb 19 anys, 33 d'inhabilitació absoluta i 9 d'inhabilitació especial pels delictes d'encobriment, malversació, delictes contra la intimitat i suborn.

La coneguda com a operació Kitchen va ser un operatiu parapolicial i sense control judicial per espiar Luis Bárcenas i aconseguir robar-li documents incriminatoris contra dirigents del PP en el marc de la trama Gürtel. Segons l'Audiència Nacional, que ha pilotat la investigació, va ser impulsat des del Ministeri de l'Interior que dirigia Jorge Fernández Díaz i coordinat pel seu número 2, Francisco Martínez. En la trama hi va participar la policia patriòtica, liderada per Eugenio Pino, José Manuel Villarejo i altres comissaris i inspectors. 

En aquest sentit, Anticorrupció demana 15 anys de presó i 48 d'inhabilitació absoluta per al comissari Andrés Manuel Gómez Gordo; 12 anys i mig de presó i 28 d'inhabilitació per al comissari Enrique García Castaño; i 2 anys i mig de presó i 9 d'inhabilitació per al comissari Marcelino Martín Blas. La trama d'espionatge va comptar amb la participació important de Sergio Ríos, que era el xòfer de Bárcenas, i per això la Fiscalia li demana 12 anys de presó i 13 d'inhabilitació, i que se l'expulsi del Cos Nacional de Policia. Els fiscals César de Rivas Verdes-Montenegro i Miguel Serrano els consideren culpables dels delictes d'encobriment, malversació i delictes contra la intimitat.

En el cas de l'exministre i de l'exsecretari d'Estat, el fiscal explica que Fernández Díaz va exercir la responsabilitat durant tot el període d'execució de l'operatiu policial il·lícit, finançat amb càrrec a partides de fons reservats del seu departament i sota la supervisió directa del seu immediat inferior jeràrquic, Francisco Martínez". Fernández Díaz va mantenir amb Martínez comunicacions directament relacionades amb el bolcat dels telèfons pertanyents a Luis Bárcenas, que constitueix un dels moments en què de manera plenament acreditada per mitjà de la seva parcial recuperació durant la instrucció judicial, l'operatiu desenvolupat va aconseguir obtenir una part de la documentació comprometedora que es buscava.
 

L'objectiu era robar-li documentació incriminatòria

El fiscal relata que els investigats, posats de comú acord i amb coneixement de la il·licitud dels fets, entre 2012 i 2013, van posar en marxa l'operatiu. Així, Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior i màxim responsable polític d'aquest departament, amb abús de les seves funcions i coneixement de la seva il·licitud, va instar Francisco Martínez, que va ser, primer el seu cap de gabinet i des de gener de 2013 secretari d'Estat de seguretat, perquè posés en marxa una missió encaminada a l'obtenció d'informació i documentació que pogués estar en poder de Bárcenas. L'objectiu era sostreure aquest material de l'autoritat judicial en la investigació que es duia a terme en el marc de la peça separada denominada 'papers de Bárcenas, en el 'cas Gürtel'.

Francisco Martínez va assumir la coordinació de l'operació, que es va encomanar, pel que fa a la seva planificació i desenvolupament al director adjunt operatiu (DAO), Eugenio Pino. Pino, al seu torn, va encarregar aquesta operació al comissari jubilat José Manuel Villarejo, qui, per a la seva execució, es va servir en un primer moment de Marcelino Martín Blas, que estava al capdavant de la Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional, i posteriorment d'Enrique García Castaño, al front de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO), que va assumir personalment el compromís de dur a bon terme la missió, servint-se de la Unitat Especial de Seguiments adscrita a la UCAO.
 

Van captar el xofer de Bárcenas

L'operació va consistir en captar un col·laborador, proper a la família Bárcenas, capaç de facilitar la informació i l'accés a la documentació que s'estava buscant. La persona triada va ser Sergio Ríos (també anomenat cuiner, 'Kitchen', o 'K2', d'aquí el nom de l'operació), qui des de principis de febrer de 2013 era el xofer del matrimoni Bárcenas, i persona de màxima confiança de l'entorn familiar.

Pino hauria encomanat tant a Villarejo com a García Castaño, el desenvolupament de tasques operatives per guanyar-se la confiança i aconseguir la col·laboració activa de Sergio Ríos, a canvi del lliurament de 2.000 euros mensuals, més despeses, procedents dels fons reservats, i el posterior ingrés al Cos Nacional de Policia. Aquest, per la seva banda, havia de facilitar informació que els permetés sostreure documentació en possessió de Bárcenas i de la seva esposa, Rosalía Iglesias.

La  documentació obtinguda per Villarejo i García Castaño se la van quedar per assegurar-se la impunitat amb relació a altres fets pels quals eren investigats. Aquesta documentació s'hauria finalment localitzat i confiscat en data no determinada, però que pot situar-se al mes d'octubre de l'any 2013, i es trobaria, almenys, en poder de García Castaño, al qual Villarejo hauria reclamat insistentment una còpia, amb el coneixement del seu superior, Eugenio Pino. Per obtenir aquesta informació, els investigats haurien accedit, sense cap autorització, a l'anomenat 'zulo', un local comercial utilitzat per Rosalía Iglesias, a l'interior del qual, sembla que se situaria un armari amb un doble fons del qual s'hauria robat la documentació.