El govern espanyol treu pit de l'agenda social: ja ha recaptat 1.454 milions de bancs i energètiques

El Consell de Ministres aprova un programa de beques de 2.520 milions, que vol arribar el proper curs fins a un milió d'estudiants

Les ministres María Jesús Montoro, Isabel Rodríguez i Pilar Alegría.
Les ministres María Jesús Montoro, Isabel Rodríguez i Pilar Alegría. | Europa Press
21 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:29h
El govern espanyol treu pit de la seva política social a tres mesos de les properes eleccions municipals. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el pla de beques anunciat fa uns dies per Pedro Sánchez i ha rebut l'informe preliminar sobre els primers pagaments dels impostos a grans companyies energètiques i als bancs. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha comparegut després del Consell de Ministres junt amb les titulars d'Hisenda, María Jesús Montoro, i d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría

La ministra d'Hisenda ha informat sobre la recaptació dels impostos a les grans companyies. Ahir va concloure el termini per al primer pagament anticipat en què les empreses han d'avançar el 50% de la quota prevista per a tot l'any i ha qualificat les dades de "molt positives". El primer pagament en el gravamen energètic ha suposat 817,4 milions d'euros i en el cas de la banca, 637,1 milions. Un total de 1.444 milions d'euros. Unes dades que anticipen, segons la ministra, una  recaptació real anual de tots dos impostos superior als 2.900 milions. Montoro ha parlat d'una execució del 97%.

Montoro ha donat també dades sobre els increments de guanys de les grans empreses, com la "xifra inèdita" de 20.500 milions de beneficis dels grans bancs assolida l'any passat. Ha parlat de "beneficis excepcionals, al marge de la relació històrica" per part d'aquestes empreses. També s'ha referit al fet que els dos principals bancs espanyols van veure incrementar els seus beneficis en un 25%. La titular d'Hisenda ha considerat la recaptació dels gravàmens "no confiscatòria sinó proporcionat als seus beneficis", tenint en compte els guanys assolits per aquestes companyies. 

La ministra d'Hisenda ha acusat el PP de "defensar els interessos d'una minoria" per la decisió d'algunes comunitats autònomes governades pels populars -Andalusia i Madrid- de recórrer al Tribunal Constitucional contra l'impost a les grans fortunes. L'argument dels conservadors és que els nous impostos vulneren les atribucions fiscals de les autonomies.

D'altra banda, la ministra d'Educació ha informat de la partida de 2.520 milions d'euros en beques. En el transcurs del proper curs 2023-24 s'espera superar la xifra d'un milió d'estudiants becats. La quantia mitjana de la beca es calcula en uns 1.730 euros per als estudiants no universitaris i en uns 3.130 euros per als d'estudis superiors. 

Es tracta d'una quantitat superior en 1.000 milions a la que va destinar a beques el darrer executiu de Mariano Rajoy. El 2017, l'últim any del govern del Partit Popular, el pressupost de beques va ser de gairebé 1.500 milions d'euros, el que fa de l'increment aprovat avui un augment del 70%. En el transcurs del proper curs 2023-24 s'espera superar la xifra d'un milió d'estudiants becats. La quantia mitjana de la beca es calcula en uns 1.730 euros per als estudiants no universitaris i en uns 3.130 euros per als d'estudis superiors.