1 de 10

Declaren l'emergència cinegètica per senglar a 38 municipis de Girona

Acció Climàtica pretén caçar 4.500 senglars a les Gavarres i 2.200 a Rocacorba

Una batuda de senglars a les comarques gironines | ACN
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 21 de febrer de 2023 a les 12:15 |
El Departament d'Acció Climàtica ha declarat l'emergència cinegètica per superpoblació de senglars a 38 municipis de Girona. Concretament, la mesura afecta els massissos de les Gavarres i Rocacorba –entre les comarques del Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa- amb l'objectiu de caçar 4.500 i 2.200 exemplars, respectivament. En aquestes dues mateixes zones, tal com va avançar Nació, la Generalitat hi instal·larà gàbies Pig Brig Trap per contribuir a les captures d'aquesta espècie.
 

La màxima concentració de senglars

La superpoblació de senglars és una realitat a la pràctica totalitat del país. A banda dels efectes sobre els ecosistemes, provoquen danys a l'agricultura i, juntament amb cabirols, són els responsables d'un terç dels accidents de trànsit.


Tanmateix, l'emergència cinegètica és una mesura excepcional que només s'ha declarat en aquelles regions amb una màxima concentració. A les Gavarres i Rocacorba, dos massissos forestals de quasi 90.000 hectàrees, els estudis estimen uns 15 exemplars per quilòmetre quadrat. "És una situació crítica i insostenible", assegura Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

Concentració de senglars a Catalunya Foto: Departament d'Acció Climàtica


L’objectiu és agilitar els procediments administratius amb l’objectiu d’aconseguir resultats en el menor temps possible, disminuir les poblacions de senglar i els danys a l'agricultura i permetre l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica.


Això vol dir que, en el cas que les persones titulars d’aquestes zones de caça, a través dels caçadors, no puguin complir els objectius de captures establerts amb els mitjans de què disposa, ho assumirà el mateix Departament d'Acció Climàtica.
 

Objectiu: capturar més de 6.700 senglars

La declaració d'emergència cinegètica suposa establir el nombre mínim de captures en 21 àrees privades de caça. Concretament, entre setembre de 2022 i el 31 de maig d'enguany s'haurien de caçar uns 6.700 senglars, 4.492 a les Gavarres i 2.234 a Rocacorba.


Si en aquesta data no s'ha arribat a aquestes captures, seria quan entraria l'administració de manera subsidiària tant amb personal propi, com amb els cossos de les Reserves de Caça i els Agents Rurals.

L'objectiu és assolir densitats de 4-5 exemplars per quilòmetre quadrat en aquesta àrea que afecta 38 municipis, bàsicament del Baix Empordà i el Gironès, per una banda, i del Pla de l'Estany i un de la Garrotxa, per l'altra.
 

L'àrea de les comarques de Girona on es declara l'emergència cinegètica Foto: Departament d'Acció Climàtica


La prioritat és aplicar la selectivitat i, sempre que sigui possible, capturar individus joves enfront dels adults, i femelles enfront de mascles. També establir les mesures de caràcter cinegètic permeses, les mesures de control així com el seguiment de les actuacions.
 

La sequera agreuja la superpoblació

La superpoblació de senglar (Sus scrofa) a les comarques gironines s'ha agreujat enguany per la situació de sequera, fet que ha comportat un augment, comparat amb anys anteriors, de la seva presència en zones de conreus i en zones urbanes i periurbanes. 
 

Anna Sanitjas ha anunciat la declaració d'emergència cinegètica des de Cassà de la Selva. Foto: Departament d'Acció Climàtica


Més senglars, assenyala Acció Climàtica, implica un increment de danys als cultius i d’accidents de trànsit, efectes nocius sobre la biodiversitat, incidències cada vegada més nombroses en nuclis urbans així com augmentar el risc de malalties com la pesta porcina africana, que es podria propagar ràpidament en cas d’aparició atesa l’alta densitat d'animals.
 

Emergència cinegètica per conills a Ponent

L'emergència cinegètica és una de les figures incloses en el pla de xoc d'Acció Climàtica per al control dels danys produïts pel senglar als conreus. El pla, dotat amb 10 milions d'euros, vol reduir en tres anys les poblacions i limitar-ne els danys. "També inclou moltes mesures alternatives a la caça: protecció de conreus i zones urbanes així com l'estudi de mètodes anticonceptius", entre altres.


Més enllà del senglar, el Govern va iniciar la setmana passada els tràmits per activar també l'emergència cinegètica a les comarques de Ponent, però en aquest cas contra la plaga els conills.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació