Dimiteixen el vicepresident de l'ANC Jordi Pesarrodona i 13 membres del secretariat nacional

El sector crític de l'entitat, molest per la gestió de la llista cívica i l'actitud "poc democràtica" de la cúpula, plega perquè la direcció encapçalada per Dolors Feliu no ha fet cap pas al costat

Una manifestació de l'ANC a Barcelona
Una manifestació de l'ANC a Barcelona | Adrià Costa
18 de febrer del 2023
Actualitzat a les 23:08h
La crisi interna a l'ANC, provocada per la gestió de la llista cívica que ha fet la direcció, ja té les primeres conseqüències. Aquest dissabte ha dimitit el vicepresident de l'entitat, Jordi Pesarrodona, i també 13 membres -d'un total de 68- del secretariat nacional. El motiu de la dimissió en bloc d'aquesta part del sector crític, detallat fa unes setmanes, és la manera com la direcció, encapçalada per Dolors Feliu, ha volgut abordar el debat de la llista cívica, un punt del full de ruta en què l'entitat està destinant esforços en els darrers mesos. La reunió d'aquest dissabte del secretariat serà tensa i podia certificar la fractura de l'entitat.

Els crítics, molt molestos per les actituds "poc democràtiques" de Feliu, van aconseguir frenar la intensió de la direcció de crear un grup de treball sobre la llista cívica. Aquest dissabte, una vintena de secretaris, volien que el comitè permanent -presidenta, vicepresident, secretari, tresorera i els coordinadors de les comissions del secretariat- se sotmetés a una qüestió de confiança, amb l'objectiu d'apartar-los del càrrec. Després d'hores de reunió, les diferències entre els diferents sectors s'han saldat amb les dimissions de més de la meitat dels secretaris nacionals crítics -13 de 24- i el vicepresident de l'entitat. 

Veus coneixedores consultades, també crítiques amb l'actual direcció, avisen que sortir de l'ANC és un error. La intenció és abandonar el secretariat i continuar com a militants de base, des d'on recollir signatures per forçar noves eleccions. L'ANC ha fet públic un comunicat insistint que el debat a l'entitat sobre la llista cívica és "intens" i reivindicant els mecanismes de democràcia interna de l'organització. "El debat sobre la llista cívica tot just comença i serà totalment transparent i no serà breu", diuen, i remarquen que la decisió final sobre si s'impulsa la llista cívica o no la prendran els membres de ple dret de l'entitat. Així mateix, el comunicat lamenta la "filtració" de les darreres setmanes d'una informació que, diuen, és "confidencial".

Aquest divendres, Uriel Bertran, responsable de la comissió d'estratègia i discurs i membre del comitè permanent, ha anunciat que renuncia a prendre el relleu del vicepresident Jordi Pesarrodona en el segon any de mandat. Hi havia un acord del secretariat nacional per tal que Pesarrodona fos vicepresident el primer any i Bertran l'ocupés el segon any. "Ha fet una bona feina i per tal que totes les veus continuïn faig públic que renuncio a substituir-lo i continuaré de coordinador de la comissió", ha dit a través de Twitter. Tot i la renúncia de Bertran, Pesarrodona ha optat finalment per la dimissió del càrrec, però es mantindrà al secretariat nacional.

La divisió interna va aflorar fa uns dies, arran de la votació del plenari del gener. La direcció portava una proposta per abordar la llista cívica, pensada per superar les ofertes d'ERC, Junts i la CUP, en un grup de treball, però va topar amb l'oposició de la majoria del secretariat nacional. El debat sobre la llista cívica continuarà, però el malestar intern és una evidència pel "tarannà demofòbic", diuen sectors del secretariat, de la direcció de l'ANC. "S'han prohibit debats", asseguren fonts consultades. La línia oficial de l'organització ho nega. Els crítics s'han unit en un col·lectiu, Indesinenter, molt crític amb la direcció de Feliu.
 

Llista cívica: sí, però no així

De fet, el resultat de la votació de la reunió del gener sobre la manera d'abordar la llista cívica s'explica, també, per la mala maror pels vetos del secretari de l'ANC, Jordi Domingo, a algunes propostes. De tota manera, res del que ha passat vol dir que es renunciï a aquest punt del full de ruta, almenys per ara, ni tampoc que el secretariat s'oposi a aquest quart espai, que ha posat en guàrdia els partits tradicionals, especialment Junts. Hi ha cert consens entre les fonts consultades que la llista cívica pot ser una bona eina, però el debat és un altre.

Una part de la direcció focalitza els esforços en tirar endavant aquesta proposta de quart espai mentre part del secretariat nacional demana una estratègia més àmplia, que posi les bases per forçar un embat amb l'Estat i que situï la llista cívica com a eina en l'última fase, no com una finalitat en si mateixa. Són, al cap i a la fi, dues interpretacions d'un mateix full de ruta. El sector crític amb la direcció admet "preocupació" per la poca cura que Feliu i el seu entorn tenen amb els "mecanismes democràtics interns de l'entitat".

"Hi ha secretaris molt molestos per com se'ls ha tractat, és dels cops que la situació és més tensa", assenyalen fonts coneixedores. Els crítics denuncien que l'equip de Feliu, amb algunes excepcions, actua com a bloc per "frenar la dissidència" i impulsa la llista cívica, però sense omplir aquest concepte de contingut. La direcció nega que estigui basant la seva acció únicament en aquest punt del full de ruta. Fa unes setmanes, la secretària Mònica Batalla va presentar la dimissió i diverses fonts ja anticipaven que no seria l'única.