La CUP amonesta Dolors Sabater i es planteja trencar-hi després de les municipals

El consell polític dels anticapitalistes va debatre dissabte passat un document que instava a reconsiderar la relació amb la líder de Guanyem després d'un vídeo des del congrés d'ERC en el qual proposava "majories àmplies" per Badalona

Dolors Sabater, durant la campanya de la CUP i Guanyem pel 14-F
Dolors Sabater, durant la campanya de la CUP i Guanyem pel 14-F | EP
16 de febrer del 2023
Actualitzat el 17 de febrer a les 14:43h
El viatge polític compartit entre la CUP i Guanyem al Parlament comença a fer aigües. Ja fa mesos que les relacions i estratègies entre els anticapitalistes i la formació liderada per Dolors Sabater estan desgastades, i ambdues parts creuen que els camins podrien separar-se més aviat que tard. Això no passarà, però, fins passades les eleccions municipals. Així ho va entomar el consell polític de la CUP reunit el dissabte a Sant Cugat, en paral·lel a la jornada municipalista que els anticapitalistes van dur a terme a la ciutat vallesana. Per primera vegada des que la CUP i Sabater van iniciar el camí plegats a les eleccions catalanes del 14-F de fa dos anys, diverses assemblees locals van plantejar mitjançant un document -al qual ha tingut accés Nació- preguntes dirigides al secretariat nacional, al qual demanaven "quines mesures prendran" vers Sabater arran d'un episodi que va sacsejar les relacions de la coalició.

El detonant que va portar a debat aquesta qüestió va ser l'assistència de l'exalcaldessa de Badalona -i candidata de Guanyem el 28-M- al congrés nacional d'ERC com a convidada. Se celebrava tot just després de la cimera hispanofrancesa a Barcelona -amb presència de Pere Aragonès inclosa-, i també en plena negociació dels pressupostos entre els republicans i el PSC, contra la qual els cupaires han estat especialment contundents. La CUP, com fa habitualment en congressos de partits, va decidir no enviar-hi cap representant. En canvi, Sabater va anar-hi en representació de Guanyem i des d'allà va publicar un vídeo a les xarxes socials en el qual apareixia saludant dirigents com Oriol Junqueras i advocant perquè a Badalona -on aspira a recuperar el càrrec perdut el 2018- es faci un acord de "totes les forces progressistes" per tal d'evitar que el popular Xavier Albiol ostenti l'alcaldia de la ciutat.
 
Aquest vídeo és el que va provocar que diverses assemblees locals de la CUP entressin un document per debatre durant la reunió del consell polític, en el qual censuraven que Sabater hagués fet declaracions "contràries" a les que està proclamant la CUP al Parlament, on mostra confrontació directa amb el Govern d'ERC. En l'escrit, les assemblees plantejaven diverses preguntes dirigides als òrgans de coordinació de la CUP, com ara saber si el secretariat nacional sabia que Sabater faria aquestes declaracions, i en cas de saber-ho, per què no es va actuar per evitar-ho. El secretariat no ho sabia, però treu ferro al moviment de les assemblees locals, si bé entenen que les bases s'enfadessin perquè Sabater anés a "fer-se la foto amb Junqueras" en un context polític complicat. "La fiscalització a representants institucionals és sana dins l'organització, i passa sovint", apunta un dirigent anticapitalista.

Guanyem no sabia de l'existència d'aquest debat

Sabater, segons ha pogut constatar aquest diari, en cap cas sabia que s'havia dut a terme aquest debat al consell polític de dissabte passat. En canvi, la diputada i Guanyem sí que han sabut que aquest document i un altre d'Endavant -corrent interna majoritària de la CUP- es debatran de nou a la Coordinadora Oberta Parlamentària, programada per aquest dissabte i on Guanyem hi té veu i vot. El document d'Endavant també demana explicacions sobre el vídeo, saber si el grup parlamentari de la CUP ha fet alguna cosa al respecte, i si la diputada havia avisat. Així mateix, demanen conèixer què aspira fer Sabater després de les municipals: continuar al Parlament, o plegar i dedicar-se exclusivament a Badalona. L'equip de Guanyem es va reunir aquest dimecres al vespre per abordar aquest episodi de cara al dissabte, on les diverses formacions tornaran a debatre sobre aquest document que censura a l'exalcaldessa.

La posició dels de Sabater és ben clara: consideren que en cap cas la seva representant ha vulnerat cap acord amb la CUP, i reivindiquen que públicament durant tot aquest temps no han fet declaracions que contradiguin la veu dels anticapitalistes al Parlament, ni tampoc "votacions diferenciades" a la cambra. Al mateix temps, reivindiquen que era un vídeo estrictament local, adreçat a mitjans de Badalona, i recorden que la CUP governa en diversos municipis amb ERC. "Entenem que no confronta amb l'estratègia de la CUP", insisteixen fonts de la formació. Sobre el futur al Parlament, Guanyem té clar que si Sabater arriba a l'alcaldia deixarà el Parlament, de manera que podria ser una "via escapatòria" d'una coalició que resisteix per conveniència.

El veto als pressupostos, l'inici del trencament

La relació entre la CUP i Guanyem està a hores d'ara en qüestió, però les desavinences venen de molt més enrere. Els anticapitalistes van tancar -amb moltes dificultats- un acord amb Sabater pel 14-F, on de fet, ella mateixa va ser la cap de cartell i la posterior presidenta del grup parlamentari. Els resultats no van ser gens dolents pels anticapitalistes, que van aconseguir situar a l'hemicicle nou diputats, recuperant força després d'una etapa amb només quatre representants. Tal va ser la seva força, que va ser la CUP la que va facilitar la investidura de Pere Aragonès després d'un acord amb ERC un mes després dels comicis.

En aquestes negociacions, Sabater, amb un perfil més propositiu i dialogant que la resta de companys parlamentaris, va tenir un paper protagonista. Però les relacions entre els cupaires i Guanyem es van començar a tensar quan la CUP va decidir canviar la seva estratègia de pragmatisme de l'inici de legislatura, passant a vetar els primers pressupostos de la legislatura, abandonant la centralitat, i passant a la confrontació directa amb l'executiu. 
 

Pere Aragonès i Dolors Sabater en una imatge d'arxiu. Foto: EP


El canvi de rumb de la CUP va incomodar Guanyem, i l'existència de dues estratègies contraposades han provocat friccions que s'han evidenciat també amb l'activitat premeditada dels cupaires d'invisibilitzar Sabater a la cambra parlamentària. Tot i ser la presidenta del grup, la majoria d'atencions als mitjans o declaracions públiques han estat capitalitzades en els últims temps per figures com Eulàlia Reguant, Carles Riera o Xavier Pellicer. El paper de Sabater, en canvi, es limita a les intervencions en les comissions parlamentàries on té presència i en les intervencions sobre les temàtiques de les quals n'és responsable. 

D'aquesta realitat en són conscients les dues parts. Mentre es deteriora la relació, Guanyem també prepara el seu futur lluny de la CUP, reactivant el seu espai i intentant-lo fer créixer més enllà de bastions com Badalona o Girona. Sabater s'ha deixat veure en múltiples congressos en les últimes setmanes als quals han estat convidats, com el d'Esquerra Unida o l'assemblea general d'Òmnium. A més, segons ha pogut saber Nació, també treballen una estratègia de coordinació de l'independentisme, i hi ha previstes trobades amb l'ANC i el Consell de la República. La diputada va presentar-se com a candidata a Badalona fa uns dies amb el periodista Vicent Partal com a mestre de cerimònies. Fer xarxa i recuperar fronts comuns, també amb ERC i Junts, és l'aposta dels de Sabater en plena crisi del moviment independentista.