Junts repesca Puigneró per a la llista municipal a Sant Cugat

L'exvicepresident del Govern tornarà a la política municipal en el cinquè lloc de la candidatura de Josep Maria Vallès, ara a l'oposició, amb l'expectativa de ser l'home fort del partit a la Diputació de Barcelona

Jordi Puigneró, en una imatge d'arxiu.
Jordi Puigneró, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
14 de febrer del 2023
Actualitzat el 13 d'abril a les 20:42h
Junts ultima el fitxatge deJordi Puigneró, exvicepresident de la Generalitat, per tal que s'incorpori a la llista municipal a Sant Cugat del Vallès. Segons diverses fonts consultades per Nació, el moviment situarà Puigneró com a número cinc a la candidatura que lidera l'alcaldable Josep Maria Vallès amb la intenció de reforçar l'equip quan queden tres mesos per a les eleccions del 28-M. Així, l'exvicepresident aniria darrere del cap de cartell, del també regidor Carles Brugarolas, que seria el tercer després d'haver empatat a vots amb Vallès a les primàries, i de dues candidates que ocuparien els número dos -reservat a la regidora Cristina Paraira- i de quatre. Així ho ha de validar en els propers dies l'agrupació local.

Puigneró ha optat pel perfil baix des que va ser destituït com a número dos del Governa finals de setembre, una decisió adoptada pel president Pere Aragonès i que va acabar precipitant la sortida de Junts de l'executiu. Una de les seves poques aparicions públiques va ser divendres passat, quan va fer costat a Laura Borràs abans que arrenqués el judici per la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). També va ser fa uns dies a la presentació de Vallès, un acte que tenia en Xavier Trias el principal reclam. L'aposta de l'exalcalde per Barcelona és un dels puntals del l'estratègia de Junts de cara a les municipals, de cara a les quals està adoptant un discurs més pragmàtic.

Les diverses fonts consultades assenyalen que l'escenari més probable és que Puigneró acabi ocupant el cinquè lloc de la llista. Tenint en compte el format cremallera d'home-dona de les candidatures electorals i els delicats equilibris interns a l'agrupació local de Junts, que va viure un convuls procés de primàries, Puigneró s'haurà de conformar amb una posició de sortida però secundària. El nom de l'exvicepresident havia circulat com a cap de llista per aprofitar el seu grau de coneixement, però ell es va descartar, va tancar files amb Vallès i es va posar "a disposició" fa uns dies. Va explicar que havia pactat prorrogar durant dos anys la seva excedència a IBM, l'empresa informàtica on treballava abans d'entrar en política. En les eleccions de 2019 Junts va guanyar les eleccions amb 9 regidors, però el pacte entre ERC, el PSC i la CUP els va enviar a l'oposició després de més vint anys governant i va fer alcaldessa la republicana Mireia Ingla

Recuperant la vida de regidor al consistori santcugatenc —on ja va exercir del 2005 al 2013 fins que va optar per dedicar-se plenament a la Generalitat—, Puigneró tindria via lliure per saltar a la Diputació de Barcelona i convertir-se en la cara visible de Junts a l'òrgan supramunicipal. Això és el que, segons diverses fonts, li ha ofert el partit i l'ha fet decantar per acceptar el número cinc. De fet, l'anterior alcaldessa i cap de cartell de Sant Cugat, Carmela Fortuny, que no repetirà com a regidora, ha estat en aquest mandat una de les vicepresidentes de la Diputació gràcies al pacte vigent entre el PSC i Junts. La ponència política de Junts, perfilada al juliol, no exclou la possibilitat de repetir pactes supramunicipals amb els socialistes.
 

Exconsellers reubicats com a regidors

L'exvicepresident és un home molt proper a Carles Puigdemont, que en algun moment dels últims anys l'hauria vist amb bons ulls com a candidat a la Generalitat. Finalment, però, no es va presentar a les primàries, que va acabar guanyant Borràs davant d'un altre santcugatenc, el també exregidor i exconseller Damià Calvet. Ara, Calvet acompanyarà Trias a la llista de Barcelona. A la candidatura de Junts a la capital també hi anirà l'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina. Una altra exconsellera que s'ha reubicat a les municipals ha estat l'extitular de Drets Socials Violant Cervera, que serà la segona d'Antoni Postius a Lleida. Gemma Geis serà cap de llista de Junts a Girona.