Dijous Gras 2023: quan és, què se celebra i què es menja

Els detalls i tot el que has de saber sobre el dijous Llarder, dia que marca l'inici del Carnaval

Botifarres del Dijous Gras
Botifarres del Dijous Gras | ACN
Nació
13 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de febrer a les 15:05h

El tret de sortida de la festa de Carnaval el marca el Dijous Gras, també conegut com a Dijous Llarder. Antigament, la setmana de Carnestoltes es relacionava amb el menjar que posteriorment, durant la Quaresma, estaven prohibits. L'inici de la Quaresma el dona el Dimecres de Cendra, dia que finalitza i es crema el rei Carnestoltes. A continuació podràs saber d'on prové la tradició de menjar la botifarra d'ou, truita de patates i coca de llardons.

 

Quan és el Dijous Gras 2023?

La celebració del Dijous Gras depèn de les dates de Carnestoltes i viceversa. El motiu és que Carnaval s'estableix a partir de la Quaresma i el calendari lunar, els quals varien cada any. Per conèixer quan cau l'inici de Carnestoltes i, per tant, el Dijous Llarder, s'han de sumar set setmanes després de la primera lluna plena del solstici d'hivern. Enguany, es va donar el dimecres 21 de desembre del 2022. També cal tenir en compte la Setmana Santa, ja que la festa més alegre s'inicia quaranta dies abans del Dijous Sant, que aquest any coincideix amb el 6 d'abril. Resumint, el dijous gras del 2023 és el 16 de febrer.
 

Què se celebra el Dijous Gras?

Durant el Dijous Gras, com el seu propi nom indica, es pretén consumir tots aquells aliments prohibits per la festivitat de la Quaresma, en termes religiosos. Les receptes o aliments més reconeguts per la data són la truita de patates, la coca de llardons i la botifarra d'ou. La darrera té un clar vincle amb el Dijous Llarder. Els ingredients que componen l'embotit són la carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, sal, pebre negre i ou, component que li dona una aparença groguenca. Pels més atrevits, habitualment es barreja la truita amb la botifarra d'ou per crear una truita de botifarra d'ou. 
 

Què es menja el Dijous Llarder?

Avui en dia, en alguns municipis, el Dijous Gras se celebra a l'aire lliure. D'aquesta manera s'aprofita per escalfar motors de cara el Carnestoltes. En canvi, tradicionalment se centrava en l'àmbit familiar. El Dijous Llarder estava precedit pel Dijous dels Compares, dues setmanes abans, el qual es caracteritzava perquè el padrí feia un regal a la padrina. Normalment, joies o roba. Prèviament, el Dijous de les Comares, celebrat la setmana abans del Dijous Gras, la padrina fa un regal al padrí. 

 
Arxivat a