1 de 10

L'empresa amb la instal·lació solar fotovoltaica més gran de Catalunya

Una planta del Bages amplia la seva coberta solar i ja té una potència de 4,2 MW, el 0,9% de totes les instal·lacions del país

Les instal·lacions solars de Top Cable a Sallent tenen una potència de 4,2 MW | Cedida per Top Cable a Nació
per Arnau Urgell i Vidal, Vic | 26 de febrer de 2023 a les 17:00 |
Catalunya està vivint un boom de l'autoproducció solar fotovoltaica. El 2022 es van triplicar les instal·lacions existents i ja s'ha superat la barrera dels 60.000. Una tendència que es mantindrà els anys vinents i que inclou des de domicilis unifamiliars a grans empreses, però també infraestructures com autovies o depuradores.

És el cas de Top Cable a Sallent (el Bages). Aquesta empresa, especialitzada en cables elèctrics, acaba d'ampliar la seva coberta fotovoltaica. Si el juny de 2021 ja era la instal·lació d'autoconsum solar més gran de Catalunya amb 1,9 MW i 4.000 plaques, ara ha fet un pas més.


La segona fase executada per l'empresa Sud Renovables ha fet créixer la instal·lació fins als 4,2 MW de potència. Són un total de 10.689 panells solars que cobreixen la totalitat de tres naus a tocar de la C-25 i que generaran 4.779 MWh anuals d'energia elèctrica. L'Observatori d'Autoconsum de Catalunya certifica que, de nou, és la instal·lació més gran del país.


“Amb la instal·lació dels sostres solars aconseguim reduir l’impacte de manera efectiva i, a més, l’empresa també en surt directament beneficiada, ja que en treu rendiment econòmic a curt-mitjà termini”, expliquen fonts de Top Cable a Nació

Es dona la circumstància que Top Cable, empresa amb la seu central a Rubí, té el sector de les energies renovables com un dels seus mercats emergents. De fet, es promocionen com un dels “principals fabricadors i proveïdors europeus de cables fotovoltaics”


Concretament, tenen un producte especialment dissenyat per oferir un funcionament a ple rendiment en mòduls fotovoltaics de parcs solars i instal·lacions rooftop industrials i residencials. La seva longevitat de 30 anys, afirmen des de l'empresa, els converteix en una “aposta segura” per a les instal·lacions fotovoltaiques.
 

Un projecte que multiplica per 500 la mitjana catalana

Les més de 60.000 instal·lacions d'autoconsum solar tenen una potència mitjana de 8 kW, ja que la majoria són en cases unifamiliars. En el cas de les empreses la majoria d'instal·lacions se situen entre els 50 i els 100 kW.

Les dades del projecte de Top Cable a Sallent


 Número de panells fotovoltaics: 10.689
 Potència total: 4,2 MW
 Energia total produïda: 4.779 MWh anuals
 Naus cobertes: 3

 Número total d'instal·lacions a Catalunya: 60.208 (0,001%)
 Potència total d'autoconsum a Catalunya: 466,59 MW (0,9%)

En aquest sentit, destaca especialment el cas de Top Cable a Sallent, ja que multiplica per 500 la mitjana catalana i representa el 0,9% de la potència total del país. Entre els projectes executats per Sud Renovables, l'altra gran instal·lació empresarial que havien fet a Catalunya era a la farmacèutica Hipra de Girona, amb poc més d'1 MW


Sud Renovables, amb seu a Avinyó (el Bages), és una empresa nascuda a Osona fa quasi 20 anys especialitzada en energia fotovoltaica tant en cobertes com en parcs solars. El boom de l'autoconsum solar –l'any passat van instal·lar una potència de 22 MW i enguany esperen arribar als 35- els ha suposat triplicar la plantilla fins a les 150 persones, segons expliquen a Nació.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació