Trias no acompanyarà Borràs en la manifestació de suport al TSJC

El candidat de Junts, que ha comunicat l'absència a la presidenta del partit, no assistirà a la concentració per motius d'agenda; la formació mobilitza autobusos per fer costat a la dirigent abans que arrenqui el judici

Laura Borràs saluda Xavier Trias en la presentació d'aquest dilluns.
Laura Borràs saluda Xavier Trias en la presentació d'aquest dilluns. | Ricard Novella
09 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:57h
Xavier Trias, candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, no acompanyarà la presidenta del partit, Laura Borràs, en la concentració de suport prèvia al judici que arrenca aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Segons diverses fonts consultades per Nació, l'exalcalde de la ciutat optarà per no formar part per motius d'agenda de la concentració organitzada pel partit i per l'entorn més directe de Borràs, que ha mobilitzat sis autobusos. "Trias té reunions de feina agendades des de les vuit del matí de fa dies", sostenen les mateixes fonts. El candidat de Junts ja ha compartit aquesta decisió amb la màxima representant del seu partit.

La possible assistència de Trias a la convocatòria de suport a Borràs ha estat una incògnita fins a últim moment. Aquest mateix migdia Josep Rius, portaveu de Junts, ha assegurat en declaracions als mitjans que encara no coneixien el detall concret dels dirigents que hi assistirien, però ha remarcat que hi haurà un gran "gruix" de representants. A l'absència de Trias, s'hi suma també la de l'expresident de la Generalitat i exlíder convergent Artur Mas, segons ha detallat l'ACN. En canvi, segons ha pogut saber Nació, en l'àmbit de Barcelona hi assistiran l'actual presidenta del grup municipal de Junts a l'Ajuntament, Neus Munté, i el regidor i president de la federació de Barcelona del partit, Joan Rodríguez. També faran costat a Borràs consellers municipals.

Trias ja es va absentar per motius personals de la concentració independentista unitària -organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República- contra la cimera hispanofrancesa del 19 de gener. En el primer gran acte de precampanya celebrat aquest dilluns a l'Auditori de Barcelona, al qual hi va assistir Borràs, l'exalcalde va centrar el discurs en fer una esmena a la totalitat al model de ciutat d'Ada Colau i va esquivar qualsevol referència al procés català, a diferència de la seva última campanya, la del 2015.

La concentració a les portes del TSJC té la intenció d'expressar el suport de Junts a la seva presidenta, a qui la Fiscalia reclama sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental. El judici contra Borràs tindrà un fort impacte en la precampanya municipal, en la mesura que la sentència s'espera per abans dels comicis del 28 de maig. La presidenta suspesa del Parlament sempre ha emmarcat el seu cas en l'estratègia de lawfare de l'Estat contra l'independentisme. L'argumentari de Junts assenyala, en tot cas, que Borràs no disposarà d'un "judici just" en el marc dels tribunals espanyols per ser qui és.

A la concentració, no hi haurà representants d'ERC ni de la CUP. Sí que hi seran diversos dirigents de Junts, començant pel secretari general, Jordi Turull. També hi haurà membres de l'executiva com Anna Erra i Aurora Madaula. El partit, així mateix, ja ha confirmat l'assistència de diversos diputats del Parlament, i també del president del grup parlamentari, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales. Finalment, hi assistiran també els membres del grup parlamentari al Congrés i Senat, encapçalats per Josep Pagès i Josep Lluis Cleries.

La causa de presumpta corrupció ha posat en escac Borràs, una de les dirigents amb més ascendència dins del moviment independentista, que a l'estiu ja va ser suspesa com a presidenta del Parlament. S'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació, i a una multa de 144.000 euros. El judici comença aquest divendres, amb les qüestions prèvies, i no continuarà fins a la setmana del 20 de febrer, amb les declaracions dels acusats i dels testimonis. Borràs s'asseurà al banc dels acusats amb l'informàtic Isaías Herrero, beneficiari dels contractes investigats, i l'empresari Andreu Pujol, part també de la suposada trama delictiva. Herror ultima un pacte amb la Fiscalia.