1 de 10
TRIBUNALS

Pablo Hasél, absolt en la protesta contra la detenció de Puigdemont a Lleida

La Sala conclou que no hi ha prou proves que demostrin que tant ell com 10 acusats més incitessin a la violència, alteressin la pau o lesionessin algú

Hasél, el dia que va ser detingut a la Universitat de Lleida | ACN
per Nació, Barcelona | 3 de febrer de 2023 a les 12:34 |
L'Audiència de Lleida ha absolt el raper Pablo Hasél i 10 encausats més per la protesta que es va fer davant de la subdelegació del govern espanyol de Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, el 25 de març de 2018. Se'ls acusava de desordres públics -amb l'agreujant d'ocultació del rostre per dificultar la identificació-, lesions i atemptat contra els agents de l'autoritat.

La Sala, però, ha conclòs que, tot i que ha quedat demostrat que els 11 acusats eren allà, no hi ha prou proves que demostrin que van ser ells els que van incitar a la violència, alterar la pau o lesionar algú. Quatre dels encausats van pactar amb la Fiscalia nou mesos de presó a canvi de reconèixer els fets i set van anar a judici. No obstant això, l'Audiència ha absolt els 11.


Inicialment, la Fiscalia demanava que se'ls imposessin tres anys de presó per desordres públics, nou mesos de presó més per lesions, i un any i mig per atemptat contra els agents de l'autoritat. Per a aquest últim delicte, però, demanava mig any més per Hasél en aplicar-li l'agreujant de reincidència. Així doncs, en total sol·licitava cinc anys i tres mesos per a 10 dels acusats i cinc anys i nou mesos per al raper lleidatà. A més a més, se'ls demanaven multes de gairebé 40.000 euros pels delictes de danys i lesions lleus (3.600 per a cadascun).

El judici va començar el 23 de novembre de 2022, dia en què les parts van acordar rebaixar la pena fins als nou mesos de presó a quatre encausats que van decidir reconèixer els fets i pactar amb les acusacions. El raper i sis més no van voler arribar a cap acord, defensaven la seva innocència i van ser jutjats el 23 i el 24 de novembre. Ara, gairebé dos mesos i mig després de la vista, l'Audiència de Lleida ha emès la sentència en què ha conclòs que després de les proves practicades, com ara les declaracions dels acusats, policies o imatges de vídeo aportades, es pot afirmar que els 11 estaven a la concentració aquell dia, però que la seva participació "no és suficient" per condemnar-los per uns danys o lesions que, tot i haver-se produït, no en queda provada l'autoria.

 

Manca de proves

Així, l'Audiència ha determinat que no hi ha evidències que els acusats tinguessin connexió entre ells –ja que no se'ls veu junts- ni que incitessin a la violència contra els agents o la resta de manifestants. Tampoc ha considerat demostrat que s'haguessin posat d'acord per, de manera "voluntària, coordinada i conjunta", alterar la pau pública.

Tot i que els acusats van participar en la concentració, tal com ells mateixos van reconèixer, la sentència ha recollit que, segons els vídeos, cap d'ells duia caputxes o tapaboques que impedissin la seva identificació, com deien les acusacions. Segons la sentència, tampoc se'ls hi pot atribuir el llançament d'objectes, i pel que fa a l'acusació que se li feia a Hasél de liderar els aldarulls, la Sala ha conclòs que no va ser així sinó que l'excitació de la massa responia als càntics que repetia la multitud.


L'Audiència també fa referència al fet que la manifestació -al final i quan quedaven unes 3.000 persones- no es pot considerar "pacífica o respectuosa amb l'ordre públic" i molt menys cap a les persones que havien de salvaguardar la zona i la integritat dels ciutadans. La Sala ha reconegut que "molts dels manifestants van posar en risc la integritat d'agents i de les persones que es manifestaven lliurement, amb actituds violentes i ús de la força de la massa, però que els actes dels acusats "responen i són comuns als d'almenys una dècima part dels concentrats i situats en les primeres línies de la manifestació". El text ha recollit que "tots van contribuir a la superació de l'espai de seguretat, però això no és proporcional al delicte pel qual se'ls acusa".
 

Mesures de seguretat insuficients

Alhora, la sentència ha posat de manifest que no es dubta de les lesions que van patir els agents. No obstant això, ha afegit que no s'ha pogut provar que els acusats fossin els autors d'aquestes lesions. El text també ha recollit que la previsió de seguretat es va veure superada per la manifestació i que el nombre d'efectius i de mitjans materials van ser "insuficients" per a la contenció dels manifestants, posant, "involuntàriament, en risc la integritat dels agents".
 

Absolts també els que van reconèixer els fets

Finalment, la Sala ha concretat que la sentència és absolutòria per "insuficiència probatòria" i que aquesta decisió s'ha de fer extensiva també als quatre acusats que van arribar a un pacte amb les acusacions i van reconèixer els fets. La conformitat quedava supeditada a la valoració per part del tribunal de les qüestions prèvies plantejades i a la construcció dels fets considerats provats en sentència i és per això que en considerar que no hi ha prou proves que demostrin que els acusats són els autors dels delictes que se'ls imputava, els absol a tots, tant aquells que es van conformar com els que no.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació