Així serà la recuperació ciutadana del Rec Comtal, «el monument de Barcelona»

L'Ajuntament presenta el Pla Director que ha de regular fins a 33 actuacions entre la capital catalana i Montcada i Reixac per honorar el pes d'aquesta via aquàtica en la història popular

Simulació del futur aspecte de l'entorn del Molí del Rec Comtal, a Sant Andreu
Simulació del futur aspecte de l'entorn del Molí del Rec Comtal, a Sant Andreu | Ajuntament de Barcelona
Nació
28 de gener del 2023
Barcelona ja té pla director per recuperar la memòria del Rec Comtal, la via aquàtica que ha quedat xuclada pel desenvolupament de la ciutat i que ha desaparegut de la majoria de la superfície que va arribar a ocupar entre el segle X i el segle XX. Només en queda el 5% de la longitud total, però la idea és fer emergir la seva història i protegir les traces de la sèquia que va articular la vida de Barcelona durant deu segles. Tant és així que se li vol retre homenatge amb un pla que proposa 33 punts d'intervenció, 26 dels quals a la capital catalana, i la resta a Montcada i Reixac. Aquest pas suposa anar més enllà de la idea de la protecció del patrimoni estètic i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha estat contundent: "M'atreveixo a dir que és el monument de la ciutat de Barcelona"

Tot seguit, en la presentació del pla, Rabassa ha aprofundit en aquesta idea, tot recordant que és un exemple transcendental de "la història de les classes populars" alhora que representa "l'expressió material de la relació de Barcelona amb l'aigua". Un sentit que també ha apuntalat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, que ha reivindicat un canvi de tarannà a l'hora de reconèixer el patrimoni. "Moltes de les coses que formaven part de la història quotidiana de la gent no estaven reconegudes", ha apuntat la representant del govern municipal. 

Es tracta d'un document que vol preservar el valor patrimonial i social de la sèquia medieval i recordant que arribava a travessar 11 barris barcelonins. De fet, el pla preveu intervencions que hi donin algun tipus de reconeixement a punts com al Parc del Molí de Sant Andreu, el Parc Lineal de la Sagrera o l'entorn de la Monumental. En alguns punts s'està estudiant la manera de senyalitzar aquesta història, així com a la Via Laietana ja s'han començat a projectar "explicacions o plaques commemoratives", ha mencionat Sanz en roda de premsa.
 

Mapa dels punts d'intervenció Foto: Ajuntament de Barcelona


La idea és que les 33 intervencions barregin el reconeixement de la memòria del rec -ara ocult pel creixement urbà- amb la regeneració urbana com a infraestructura verda. És a dir, fer punts verds a llocs on abans eren espais de pas d'aquest canal. Moltes d'aquestes intervencions, però, encara no han estat detallades i "a partir del proper mandat s'aniran concretant i pressupostant les actuacions", puntualitza el comunicat municipal.
 

Simulació dels recordatoris, al paviment, del Rec Comtal a tocar de la Monumental Foto: Ajuntament de Barcelona


Un dels plans públics que també planteja fer millores a l'entorn del Rec Comtal és "el corredor verd" en l'únic tram amb aigua i descobert del canal, al barri de Vallbona. La idea és convertir aquell espai en un entorn de passeig i recorregut per a bicicletes, alhora que es buscarà preservar la biodiversitat. Tot plegat utilitzant els fons Next Generation en el marc d'una convocatòria que pretén vincular actuacions per la sostenibilitat amb l'atracció turística
Arxivat a