La síndica d'Aran amenaça de denunciar un filòleg per un article d'opinió a «El Temps»

Maria Vergés acusa Marçal Girbau de manifestacions amb caràcter de delicte d'injúries, acusacions falses i vexacions contra la seva integritat moral per exposar que el seu govern ha gastat 43.000 euros en diccionaris editats pel seu pare

Maria Vergés, síndica d'Aran, al Parlament
Maria Vergés, síndica d'Aran, al Parlament | Conselh Generau d'Aran
27 de gener del 2023
Actualitzat a les 21:40h
La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha amenaçat de denunciar el filòleg Marçal Girbau després que aquest publiqués un article d'opinió al setmanari El Temps el passat desembre. El text, titulat "Casualitats araneses", és crític amb la política lingüística del govern aranès vers l'occità i exposa que la institució ha gastat 43.000 euros en la compra d'exemplars d'un diccionari castellà-aranès editat pel pare de la síndica, Frederic Vergés, que contindria diversos errors ortogràfics i lexicogràfics.

"Les manifestacions escrites depassen el caràcter informatiu i suposen un atac directe, arbitrari i injustificat a l'honor de la meva clienta", detalla l'advocada de Vergés en un comunicat que ha enviat a Girbau i a què ha tingut Nació. Concretament, la lletrada acusa el filòleg de manifestacions amb caràcter de delicte d'injúries, acusacions falses i vexacions contra la integritat moral de Vergés.

En el mateix escrit, l'advocada de la síndica recorda a Girbau que, si considera que la contractació del Consell General d'Aran és il·legal, té el deure de formular una denúncia, però no "jactar-se públicament provocant el descrèdit" que pretén amb el seu article. Així mateix, Vergés avisa Girbau que si hi ha més acusacions públiques contra ella, exercirà les oportunes accions judicials, amb "reclamacions de danys i perjudicis corresponents". 

"Les amenaces de dur un opinador als tribunals és una pràctica encara més perversa que l'escridassada d'un diputat a una periodista: pretenen introduir el germen de la por i l'autocensura als professionals de la comunicació, tal com va fer el ministre franquista Fraga amb la llei de premsa del 1966", denuncia el filòleg en declaracions a Nació.

Girbau, que ja s'ha posat en contacte amb el Grup Barnils i el Col·legi de Periodistes per sol·licitar-ne empara, aprofita per donar a conèixer les "males praxis i l'abús de poder" que exerceixen sovint governants i partits "amb total impunitat". A més, l'opinador anima Vergés a respondre'l "de la mateixa manera i pel mateix mitjà" que ell si considera inapropiat allò que explica a l'article: "D'això va i ha d'anar la llibertat".