Ni «gènere» ni avortament: el nunci del Papa exposa la política de Francesc sobre l'Agenda 2030

Bernardito Auza intervé en un acte a la Universitat Abat Oliba on defensa la posició de la Santa Seu per "transformar el món", però sense cedir en aspectes de feminisme i sexualitat

Bernardito Auza, nunci del Papa a Espanya.
Bernardito Auza, nunci del Papa a Espanya. | Europa Press
27 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:32h
El Vaticà vol transmetre el seu compromís amb els objectius per un desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, però també les seves discrepàncies, sobretot en temes com el concepte de gènere i l'avortament. Aquest divendres, el nunci del Papa a Espanya, Bernardito Auza, ha explicat la política del Vaticà sobre l'Agenda 2030 de l'ONU. Ho ha fet en una intervenció a la Universitat Abat Oliba, a Barcelona, que avui celebra la festivitat de la conversió de Sant Pau. 

El nunci ha explicat el paper actiu jugat per la Santa Seu en els debats que van dur a l'ONU a proclamar els 17 objectius de l'Agenda 2030 per un desenvolupament sostenible, un programa detallat amb 169 finalitats per posar fi a la pobresa, a la fam, garantir una vida sana, una educació equitativa, combatre el canvi climàtic i consolidar la pau i les institucions democràtiques. Auza ha subratllat la voluntat de "transformar el món" a través de l'Agenda 2030.

Auza és diplomàtic de carrera i va estar destinat a la delegació de la Santa Seu a les Nacions Unides. En la seva intervenció, ha exposat també les discrepàncies envers aspectes de la proclamació dels objectius, que Roma considera "excessius", el que pot dispersar de les grans finalitats, i "l'excessiu idealisme" de molts, com és l'eradicació completa de totes les formes de pobresa. El diplomàtic ha considerat la pobresa extrema com un objectiu assolible, "però eliminar tota la pobresa en quinze anys és poc realista", assegurant que "hi ha pobreses molt dignes".

Bernardito Auza també s'ha referit a l'advertiment del papa Francesc sobre el "nominalisme declaracionista", que és fer grans declaracions en documents que després queden desats al calaix. "Com molts programes pastorals", ha dit amb ironia el nunci. També ha recordat que Francesc ha alertat contra el risc  de "colonització ideològica" i la voluntat d'imposar determinats  models de vida "anòmals", especialment en països del Tercer Món. 

Però on ha deixat clar les reserves per part de la Santa Seu ha estat en l'apartat de la igualtat de gènere i l'empoderament de dones i nenes. Auza ha afirmat que el terme "gènere" s¡entén per la Santa Seu des d'un punt de vista biològic de gènere masculí i gènere femení. També ha qüestionat el concepte d'empoderament, perquè "pot donar una visió desordenada de l'autoritat com a poder en lloc de com a servei". També ha destacat la posició del Vaticà en contra de l'avortament -que ha dit que no reconeix capdocument de l'ONU- per una interpretació de l'apartat sobre salut reproductiva. Recentment, Francesc va fer unes declaracions sobre l'homosexualitat en què va reiterar la doctrina de l'Església. 

L'Abat Oliba és una universitat catòlica i alhora profundament conservadora, vinculada a l'Associació Catòlica de Propagandistes. L'auditori deu haver escoltat amb satisfacció part del discurs del nunci, un home alineat amb les posicions del Papa. Potser per compensar, Auza ha mostrat la identificació de Roma amb els objectius de Nacions Unides  en tot el referent a la defensa de la pau i els drets humans, així com en favor de la democràcia. Ha conclòs recordant unes paraules de Francesc: "El desenvolupament és el nou nom de la pau".