Collboni deixa l'Ajuntament per desmarcar-se de Colau i centrar-se en les eleccions

El moviment del primer tinent d'alcaldia de Barcelona pretén marcar distàncies amb el projecte de l'alcaldessa quan falten quatre mesos per a les municipals

Jaume Collboni i Ada Colau, en una imatge d'arxiu.
Jaume Collboni i Ada Colau, en una imatge d'arxiu. | ACN
23 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:19h
Sorpresa en la cursa electoral a Barcelona. El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament i candidat del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, abandonarà el consistori per centrar-se en la candidatura socialista de les eleccions municipals. Quan falten quatre mesos per als comicis, el moviment de Collboni s'interpreta com una operació per desmarcar-se del govern d'Ada Colau. Avançat pel programa Aquí Catalunya de Ser Catalunya, el pas de l'alcaldable tindrà un impacte indubtable en les relacions entre comuns i socialistes en els darrers mesos de mandat. De fet, el PSC pretén continuar al govern municipal i limitar-se a la substitució de Collboni, que ha comunicat la seva decisió enviant un whatsapp a Colau a tres quarts de vuit del matí.  

Els socialistes han dissenyat una operació electoral per marcar distàncies amb el projecte de Colau. Collboni -que assumia responsabilitats en matèria d'economia, treball, competitivitat i hisenda com a número dos de l'alcaldessa a l'Ajuntament- vol projectar-se com un candidat proper als sectors econòmics de la ciutat. Allunyant-se de Colau en l'últim tram de mandat persegueix prendre distància també sobre el desgast de la gestió i iniciatives del govern de coalició que porten el segell dels comuns. Recentment, comuns i socialistes ja han evidenciat xocs sobre el pla d'usos de l'Eixample -amb restricció de nous bars- o el desplegament de les superilles.

Collboni, que s'explicarà aquest migdia en una roda de premsa convocada pel PSC, pretén discutir la reelecció de Colau per tercera vegada, després que en els dos darrers comicis el candidat socialista no aconseguís fer ombra a la líder dels comuns. La fortalesa de la marca socialista i l'erosió de la líder de Barcelona en Comú són els factors que esgrimeix el partit per fer el tomb a les urnes. En la cursa electoral a Barcelona s'hi afegeixen les aspiracions d'Ernest Maragall (ERC) -vencedor dels comicis del 2019- i Xavier Trias, després que l'exalcalde hagi presentat candidatura per liderar la llista de Junts, tot i que amagant-ne la marca en les seves aparicions públiques.
 

Degoteig de reaccions: "Irresponsable i poc creïble"


Les primeres reaccions dels rivals de l'alcaldable socialista no s'han fet esperar. Maragall, també als micròfons de Ser Catalunya, ha criticat la sortida de Collboni del govern municipal per interessos electorals. "És una manera desesperada de treure's de sobre les responsabilitats que han compartit aquests quatre anys amb Colau. És una necessitat d'afirmar la seva distància", ha raonat el candidat d'ERC.

Al seu torn, el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha avalat la decisió de l'alcaldable de Barcelona. "És una decisió que ha pres ell", ha apuntat el cap de l'oposició al Parlament en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. "El conec molt bé, és un home que pensa les coses. És una decisió molt rellevant", ha afegit sobre el pas de Collboni. El dirigent socialista ha argumentat que les expectatives electorals del PSC són bones: "A Barcelona i arreu de Catalunya tenim una perspectiva de fer un bon resultat i de governar".

També s'han pronunciat dirigents dels comuns amb responsabilitats al govern municipal. El sisè tinent d'alcaldia, responsable de l'àrea de Cultura, i regidor de Presidència i de Pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha criticat la decisió del líder municipal del PSC. "Que un primer tinent abandoni el govern de Barcelona per fer campanya contra el govern del qual ha format part quatre anys és irresponsable i poc creïble", ha piulat Martí. El regidor dels comuns ha vinculat la decisió del dirigent socialista als resultats de l'última enquesta publicada en relació amb les eleccions municipals. "Els nervis de la darrera enquesta publicada juguen males passades", ha afegit. A la veu de Martí s'hi ha afegit Joan Mena, portaveu d'En Comú Podem, que també ha qualificat com a "irresponsable" la gesticulació del primer tinent d'alcalde.

Trias, l'últim candidat amb opcions a l'alcaldia a incorporar-se a a cursa municipal, ha considerat que la marxa de Collboni de l'Ajuntament és "la constatació d'un fracàs espectacular d'aquest govern". Trias també ha criticat que els socialistes continuïn al consistori. "Si ha de marxar per guanyar unes eleccions, no ho entenc", ha apuntat en una declaració pública. "Quan tens una línia d'actuació, no pots fer això de despenjar-te. Hem de ser seriosos. Ho hauria d'haver fet fa temps", ha afegit.

Al seu torn, el PP creu que amb la marxa de Collboni de l'Ajuntament, el líder socialista "reconeix que la situació de Barcelona és desastrosa". Així ho ha verbalitzat el candidat popular a l'alcaldia de la capital catalana, Daniel Sirera, que ha considerat que la decisió de Collboni és "sorprenent": "Haurà d'explicar el perquè abandona una gestió amb el seu segell", ha reflexionat Sirera. La CUP Barcelona veu en el moviment del líder socialista "una escenificació programada i acordada dels qui juguen com a trilers amb els períodes electorals i les responsabilitats institucionals".