​La història de la Maria Branyas, la persona més vella del món

Des que va néixer el 1907 a a San Francisco, ha viscut les dues guerres mundials i una guerra civil

Nació
18 de gener del 2023
Actualitzat a les 20:30h
Maria Branyas bufant les espelmes dels seus 115 anys
Maria Branyas bufant les espelmes dels seus 115 anys | Residència del Tura
Aquest dimecres 18 de gener de 2023, Olot s'ha despertat amb una notícia d'abast mundial. Una veïna de la capital de la Garrotxa, la Maria Branyas, s'ha convertit en la persona més vella del món. Viu des de fa més de vint anys a la Residència del Tura, una de les més importants de la ciutat pel que fa al nombre d'usuaris. El Gerontology Research Group, responsable de determinar les persones més velles del planeta, ha situat Branyas en el primer esglaó, amb 115 anys i 320 dies de vida. Però qui és Maria Branyas?

Maria Branyas va néixer quan l'ésser humà començava a aprendre a volar i abans que aparegués la televisió. Filla d'un periodista de Pamplona i una barcelonina, el seu naixement data del 4 de març de 1907 a Sant Francisco, on vivia la seva família catalana. El pare, que escrivia a la revista Mercurio, va anar a fer les Amèriques passant per Mèxic i van acabar vivint a Sant Francisco. Després es van arruïnar i van tornar cap a Catalunya el 1914, quan la Maria només tenia set anys. En una entrevista a TV3, recordava aquest moment: "Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics; vam haver d'anar per les Açores i per Cuba".

Un cop a Catalunya, Branyas va viure a Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni, Palol de Revardit i, finalment, a Olot. El 1931, es va casar amb Joan Moret, un metge de Llagostera, amb qui van compartir matrimoni durant quaranta anys. La Maria era una gran aficionada al tenis i va aprendre música al conservatori del Liceu. Tocava el piano i era germana d'una il·lustradora, la Teresa Branyas, qui va arribar a publicar vinyetes a premsa i ser reconeguda dins el seu àmbit.

Al llarg dels seus 115 anys, Branyas ha tingut tres fills i més d'una desena de nets i besnéts. Ha vist morir a les seves amistats, els seus pares, els seus tres germans i a l'August, un dels seus tres fills juntament amb Maria Teresa i la Rosa.
 

Quin és el secret?

Precisament, la família de Maria Branyas demana tranquil·litat, davant l'allau de mitjans. De moment, ni la família, ni la residència vol que se la visiti, ni se li faci entrevistes. Abans de la pandèmia, quan va ser nomenada la dona més gran d'Espanya, Branyas va parlar a diferents mitjans i va explicar la seva manera de veure la vida i com creia que havia arribat a superar els 110 anys: "He tingut una vida ordenada, socialment molt agradable i sense excessos"
 

Maria Branyas, l'àvia centenària de Catalunya, ha superat la infecció del coronavirus. Foto: @salvaverges.


De fet, Branyas va superar la covid el 2020 i això ja li va suposar que es convertís en la persona més vella del món en combatre amb èxit el coronavirus. En una entrevista per l'Agència EFE durant la pandèmia, assegurava que es trobava bé i donava un consell: "No sóc cap autoritat. Per tant, li diria a tothom que cadascú cuidi la seva vida".
 

Com ha viscut els canvis dels últims 115 anys?

Branyas ha viscut dues guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola. Des que va néixer, han aparegut molts invents i la societat s'ha transformat de dalt a baix: "Un canvi total. Tot ha avançat molt, sobretot la manera de comunicar-se de les persones. Ara és facilíssim i abans era molt difícil", explicava Branyas, en una entrevista a La Vanguardia el 2019. També creu que a començaments del segle XX es vivia millor, "més pacíficament i més alegrament", deia en declaracions a l'ACN: "Els diners ara son el que preval i amb això s'aconsegueix gairebé tot". A més, en alguna entrevista també s'ha mullat sobre els polítics: "No trobo un polític amb talent. Veig que haurien que canviar, ha de sortir una persona que sàpiga com va el món i que tingui talent, que de moment no s'ha presentat. Potser està amagat i no vol sortir encara".

Després de 115 anys de vida, Branyas viu avui dia a Olot, on els seus familiars la visiten de tant en tant i també té un compte de Twitter (@MariaBranyas112) que porta una de les seves filles i hi escriuen reflexions sobre la vida. Una vida en què Branyas considera que no ha fet res excepcional: "No he fet res extraordinari. L'única cosa ha estat viure".