ERC participarà a la mobilització davant la cimera que reunirà Sánchez i Macron

Vilalta no aclareix si el Govern se sumarà a la convocatòria i assegura que els republicans hi assistiran al costat de Junts, la CUP i les entitats per reivindicar l'autodeterminació

Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta en una imatge d'arxiu. | EP
09 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:17h
ERC assistirà a la mobilització convocada amb motiu de la cimera que reunirà Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona. Així ho ha anunciat la portaveu Marta Vilalta aquest dilluns en roda de premsa, en la qual ha assegurat que els republicans sempre participen en les mobilitzacions que serveixen per reivindicar que l'independentisme "continua ben viu". La convocatòria, prevista pel 19 de gener, ha estat impulsada per l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República, i ja s'hi han sumat l'AMI, el CIEMEN, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Aquestes entitats i plataformes van anunciar que es mobilitzarien mitjançant un comunicat en el qual critiquen que el govern espanyol hagi dit que vindran a Barcelona per a "certificar la fi del procés". Les entitats convocants consideren "una provocació, una fantasia i una falsedat" aquesta trobada, ja que sostenen que a hores d'ara encara no s'ha donat cap solució política al conflicte i que hi ha encara representants del moviment independentista a l'exili. Tot plegat, pocs dies després d'aprovar-se la reforma del codi penal. 

Vilalta, durant la roda de premsa, ha fet valdre una vegada més l'aconseguit mitjançant el diàleg amb l'estat, en relació amb la derogació de la sedició, però ha assegurat que amb això no es dona el conflicte per tancat i que per això es mobilitzaran el 19 de gener. L'assistència dels republicans, però, no serà tant per la cimera contra el president espanyol i francès, sinó per mostrar el seu compromís amb l'autodeterminació. "S'equivoquen els que pensen i verbalitzen que l'independentisme ha desaparegut", ha declarat la també secretària general adjunta, que ha aclarit que a Catalunya no hi haurà cap situació de normalitat fins que "no s'acabi la repressió" i es pugui decidir "lliurement el futur".

Més enllà de l'adhesió d'ERC a la mobilització, ara la incògnita és quines personalitats del partit hi assistiran. Seran de primer nivell? De moment, Vilalta no ha desvetllat si el màxim representant del partit, Oriol Junqueras, hi serà. Tampoc ha volgut aclarir si el Govern de Pere Aragonès es deixarà veure als carrers, i en tot cas ha explicat que serà el mateix executiu qui ho aclareixi. Dimarts hi ha prevista la roda de premsa habitual del Govern, després de la reunió, i serà en aquesta ocasió quan es doni informació sobre la possible assistència dels consellers i conselleres. Ara bé, Vilalta ha manifestat el seu desig que aquesta convocatòria no es giri contra la gestió de l'executiu, i que sigui realment per reivindicar l'autodeterminació.

Junts i la CUP també hi seran

Des d'ERC encara no s'havia reaccionat a aquesta convocatòria. Sí que ho van fer des de Junts per Catalunya. El secretari general, Jordi Turull, va fer una crida a una "gran mobilització des de la unitat". En una entrevista a 8TV dissabte a la nit, va considerar que ha de ser un dia de mobilització per dir que el procés no s'ha acabat. També l'expresident del Govern Carles Puigdemont va demanar "unir-se" per a defensar Catalunya davant d'uns "il·lusos enterradors". "Han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant d’un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans", va escriure en un missatge des del seu compte de Twitter. En una línia similar es va expressar la presidenta del partit, Laura Borràs.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha celebrat la mobilització unitària del dia 19 contra la cimera. Junts hi ha donat suport i el portaveu ha assegurat que el partit hi participarà. "Sánchez volia un funeral del procés i li ha sortit el tret per la culata", ha afirmat, i ha qualificat la cimera de "menyspreu" cap a la majoria independentista del Parlament i cap al 80% de la societat que vol decidir el futur de Catalunya. "Cal que sigui un acte massiu, transversal i en positiu per desmentir Sánchez i dir-li que el procés no s'haurà acabat fins que siguem independent", ha dit. El portaveu de Junts ha criticat les paraules del ministre Bolaños dels darrers dies. "No treballen pel retrobament, sinó per la repressió; l'últim que haurien de fer és provocar i humiliar", ha afirmat el dirigent independentista.

La CUP també es va sumar diumenge a les protestes contra la cimera. "No hi haurà normalitat democràtica mentre hi hagi repressió i es negui el dret a l'autodeterminació. Els anhels socials i nacionals son vigents, aquí no s'ha acabat res. El 19 de gener totes als carrers contra la cimera Sánchez-Macron a Barcelona!", van afirmar els anticapitalistes.