El masclisme no té aturador i ja hi ha quatre dones assassinades aquest 2023

La policia espanyola investiga quatre homicidis en 24 hores a Ciudad Real, Cadis, Almeria i Tenerife

Manifestació en contra dels assassinats masclistes.
Manifestació en contra dels assassinats masclistes. | ACN
Nació
09 de gener del 2023
Actualitzat a les 9:46h
Han passat vuit dies des que celebràvem l'any nou. Però al 2023 només li han calgut 24 hores per començar a comptar les dones mortes a mans d'homes masclistes. Aquest dilluns el comptador s'actualitza de cop a quatre i és per això que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha tornat a advocar per "revisar cada possibilitat de millora i de coordinació" fins a erradicar els homicidis masclistes en un missatge difós al seu perfil de Twitter. 
 

Els presumptes casos, que ja són investigats per la policia, han tingut lloc a Piedrabuena (Ciudad Real), El Port de Santa Maria (Cadis), Roquetes de Mar (Almeria) i Adeje (Tenerife). També a través de la xarxa social, la delegació del govern espanyol contra la violència de gènere ha indicat que investiga com a violència de gènere els quatre casos. 

Els casos

Un home ha estat detingut a la localitat de Piedrabuena com a presumpte autor de l'assassinat d'una jove de 24 anys que ha estat agredida amb arma blanca. Així mateix, la policia espanyola ha detingut al municipi gadità d'El Port de Santa Maria un home de 40 anys com a presumpte autor de la mort d'una dona de 46 anys, amb la qual mantenia una relació des de feia més d'un any. Segons fonts de la delegació del govern estatal "no consta que la víctima estigui a Viogen", el sistema de seguiment integral en els casos de violència de gènere. D'altra banda, la Guàrdia Civil d'Almeria ha detingut a Roquetes de Mar un home després d'haver confessat que ha escanyat una dona de 44 anys després d'haver mantingut relacions sexuals amb ella, tal com han informat a EFE fonts pròximes a la recerca. En aquest cas, l'arrestat sí que tenia antecedents a Viogen.

I el darrer cas: un home ha matat a punyalades la seva exdona a Adeje (Tenerife) i ha ferit el fill, que la defensava. L'individu té 44 anys ha estat detingut per la Guàrdia Civil com a presumpte autor de la mort de la dona, de 46 anys. El crim s'hauria produït el mateix diumenge negre, tal com han indicat a EFE fonts pròximes a la investigació. A l'habitatge on han passat els fets viuen quatre menors, dos d'ells fills de la parella. 
 

1.186 assassinats masclistes des del 2003

En cas de confirmar-se tots els homicidis, el nombre de dones assassinades per violència masclista ascendiria a quatre el 2023 i a 1.186 des de 2003. Els casos que ara estan en recerca es convertirien en els primers d'enguany després d'un 2022 que va acabar amb gairebé mig centenar de dones mortes, més que 2021, i també després d'un desembre negre, en el qual es van registrar 11 assassinats, la xifra mensual més alta des que hi ha registres i que iguala a la registrada el desembre del 2008.

En més del 40% dels casos comptabilitzats el 2022 existia denúncia prèvia contra el presumpte agressor, cosa que ha preocupat les organitzacions feministes que han exigit una millor valoració del risc de la víctima, així com més formació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i dels jutges.