La divisió al Partit Republicà provoca el caos al Congrés dels EUA

El rebuig d'un grup d'extrema dreta al candidat conservador Kevin McCarthy bloqueja la inauguració de la legislatura

Kevin McCarthy, líder dels republicans al Congrés.
Kevin McCarthy, líder dels republicans al Congrés. | Europa Press
03 de gener del 2023
Actualitzat el 04 de gener a les 0:26h
La inauguració del nou Congrés nord-americà, elegit el 8 de novembre, ha estat un malson pel Partit Republicà, que va obtenir una majoria molt estreta a la Cambra de Representants, la cambra baixa del legislatiu. Després de dies d'incertesa i tensió, el líder dels republicans, el conservador Kevin McCarthy, no ha aconseguit en la primera votació ser elegit speaker (president) de la Cambra per l'oposició d'una minoria ultra del seu partit, que el considera massa moderat i representant de l'establishment de Washington. McCarthy ha obtingut només 203 vots, menys que el candidat demòcrata, Hakeem Jeffries, que ha assolit tots els del seu partit, 212. Hi ha hagut 19 republicans que han votat altres noms per no donar suport a McCarthy en les primeres dues votacions. En una tercera, la llista de republicans contraris a McCarthy ha pujat a 20. Tot seguit, s'ha ajornat la sessió a aquest dimecres.

Els republicans van guanyar 222 escons de 435 per 212 dels demòcrates i hi ha un escó a cobrir per defunció. Els resultats van ser una gran sorpresa ja que la majoria d'enquestes assenyalaven una clara majoria republicana en un any d'inflació i baix índex de popularitat del president Joe Biden. Però al final, els demòcrates han conservat la majoria del Senat -la cambra més rellevant- i els republicans han entrat en una espiral de divisions internes.

McCarthy porta temps mimant l'ala més dura dels seus. Ha conreat la simpatia de l'expresident Donald Trump. I ha fet algunes concessions als ultres, que exigeixen establir un mecanisme que faciliti una moció de censura per fer fora l'speaker. El dirigent conservador ha assegurat que farà una oposició intransigent a l'Administració Biden. Però durant molts anys la cúpula republicana ha alimentat els ressentiments dels sectors més extremistes, que han crescut i ara ja són incontrolables.

La situació és gairebé inèdita. Cal anar fins a inicis del segle XX per trobar un speaker amb dificultats per ser elegit. Tot indica que es produiran noves votacions per elegir president de la Cambra, i no es pot descartar que McCarthy sigui al final elegit. Però el seu lideratge queda molt tocat i és probable que s'obrin nous noms per intentar reunir tots els vots republicans -al preu d'un enduriment de l'estratègia del partit-. Però tampoc es pot descartar que es conformi una nova majoria amb algun acord dels republicans i els demòcrates moderats.