El món es blinda davant la Xina pel temor a una nova onada de Covid

Diversos països demanaran als viatgers provinents del país asiàtic fer-se tests o mostrar una prova negativa per poder-hi accedir

Autoritats xineses en un punt de test Covid
Autoritats xineses en un punt de test Covid | EP
29 de desembre del 2022
Actualitzat a les 22:37h
El món no vol reviure fantasmes que ja semblaven del passat i es comença a blindar davant la Xina per evitar que l'onada de contagis de Covid que pateix el país asiàtic s'estengui, com ja va passar a finals del 2019. Llavors, davant un virus plenament desconegut, la lenta actuació de la majoria d'estats del món va fer que el coronavirus es propagués i fes confinar durant setmanes i setmanes pràcticament tot el planeta.

Amb els aprenentatges -o escarments- de la primera ocasió, doncs, els Estats Units, Itàlia,Austràlia, les Filipines, l'Índia, Corea del Sud,Taiwan i el Japó ja han anunciat que recuperaran una de les restriccions de fa uns mesos: demanaran als viatgers provinents de la Xina fer-se tests o mostrar una prova negativa per poder entrar al país. En la mateixa línia, la Unió Europea preveu reunir les autoritats sanitàries per trobar una resposta conjunta a l'alarma que genera la situació a la Xina.

I és que el país asiàtic ha fet un gir de la seva política contra la pandèmia. L'estratègia Covid Zero ha generat una forta oposició al país pel control sobre la població que implicava, i per això el govern de Xi Jinping va fer marxa enrere. Ara, encara en plena onada de contagis, el país ha anunciat la reobertura de vols internacionals. A més, els xinesos contagiats ja no hauran de fer quarantena i aquests últims dies ja s'ha vist com pels carrers de les principals ciutats del país ja es fa vida amb plena normalitat.

El govern espanyol ha demanat precaució als ciutadans de l'Estat que vulguin viatjar a la Xina i els ha recomanat tenir les diferents dosis de la vacuna contra la Covid. A més, el Ministeri d'Exteriors ha alertat de la falta de medicaments al país asiàtic, una circumstància a tenir en compte també si es viatja des de l'exterior. Ben a prop d'Espanya, a Itàlia, on ja es demanen proves als viatgers provinents de la Xina, detecten que la meitat dels originaris de Xangai i Pequín estan infectats sense que sigui d'una variant preocupant.

El dubte és saber si el sol fet d'establir un control als vols que venen des de la Xina serà suficient per evitar una nova propagació del virus a nivell mundial. Aquesta va ser una de les primeres mesures que es va prendre a principis del 2020, i com es va demostrar, no va ser suficient per aturar el coronavirus. Precisament en aquest sentit, l'epidemiòleg Oriol Mitjà ha assegurat que les restriccions a les arribades des del país asiàtic no és una mesura correcta perquè "ja hem vist que és ineficaç" per controlar el virus. "Tard o d'hora les noves subvariants arribaran a casa nostra", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació.