1 de 10
corrupció

L'Audiència Nacional arxiva la causa sobre «els papers de Bárcenas»

El jutge Santiago Pedraz considera que no queda "degudament justificat" que empresaris fessin donacions al partit a canvis d'adjudicacions d'obra pública

L'extresorer del PP Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu | ACN
per Bernat Surroca, Barcelona | 19 de desembre de 2022 a les 13:37 |
El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat l'arxivament provisional de la peça dels "papers de Bárcenas", part del cas Gürtel sobre la caixa B del PP, que investiga les donacions d'empresaris al partit a canvis de l'adjudicació d'obra pública. L'instructor considera que no ha quedat "degudament justificat" que hi hagi delictes que permetin crear aquesta causa. Feia cinc anys que l'Audiència Nacional investigava les donacions d'empresaris al PP després de reobrir la causa, però finalment el jutge ha acordat tancar el cas.

En la interlocutòria, de cinc pàgines, Pedraz accepta la petició de la Fiscalia Anticorrupció després de rebre l'informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE), que no va detectar irregularitats en els processos d'adjudicació. El cas va començar el 2013, de la mà de Pablo Ruz, però ja es va tancar dos anys més tard. Es va reactivar arran de les revelacions del líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, durant el judici per la primera època de la trama de corrupció. 


L'extresorer del PP Luis Bárcenas va confessar en un escrit a Fiscalia que algunes de les donacions fetes per empresaris al partit pretenien rebre adjudicacions a canvi. L'any 2021 va implicar directament alguns ministres del PP, assegurant que tenien tractes amb els empresaris que contribuïen a la suposada comptabilitat B. Les declaracions de Bárcenas van ser les últimes abans de tancar la instrucció. Des d'aleshores, només faltava l'informe d'IGAE, que ha estat clau per decidir el futur de la causa.

Pedraz ha conclòs que l'informe en qüestió no acredita que s'hagin comès delictes. "No hi ha cap arbitrarietat ni irregularitat", remarcat l'instructor. "No existeix cap anotació, correu, document, conversa gravada, declaració... que aporti alguna dada incriminatòria, i tampoc en els informes de la UDEF, interventors de la Fiscalia i IGAE", afegeix. Per això, sosté que es pot tornar a aplicar allò que ja es va fer el 2015, és a dir, arxivar aquesta peça. 

 

"No hi ha arbitrarietat ni irregularitats"

En els raonaments jurídics, el jutge també recorda que la part de la peça separada coneguda com a "papers de Bárcenas" es va reobrir el 28 de febrer de 2017 per les declaracions efectuades tant per l'empresari Alfonso García Pozuelo com pel líder de la trama Gürtel Francisco Correa. Arran d'aquests testimonis, es va sol·licitar la pràctica de diligències per comprovar si determinades anotacions reflectides en la "comptabilitat B" del PP permetrien demostrar els fets delictius.

Si bé, el jutge es recolze en l'informe de la IGAE per dir que no se'n desprèn "la comissió dels delictes que s'investigaven". "En aquest s'analitza la forma de contractació, les possibles incidències en els diferents expedients, però en cap d'ells es conclou cap arbitrarietat o cap irregularitat, i el que no donen és cap element que permeti la connexió d'aquests contractes amb les preteses donacions dels anomenats papers de Bárcenas", afegeix.


Tanmateix, afegeix que "no és possible establir una vinculació o relació entre els ingressos per donacions investigades i l'adjudicació de contractes públics als presumptes donants". La conclusió provisional és aleshores la de l'absència, de moment, de suficients indicis per estimar justificada la comissió dels delictes atribuïts als diferents querellats, segons explica el magistrat parafrasejant la decisió del 2015.
 

Un cas que es remunta al 2013

Va ser el jutge Pablo Ruz qui, el 2013, va iniciar el cas, però el va tancar dos anys després en no trobar més indicis delictius que els del pagament de la reforma de la seu popular de Gènova amb aquests fons extracomptables, un assumpte que ja havia estat jutjat. Tot i això, la informació revelada pel líder de la Gürtel, Francisco Correa, durant el judici per la primera època de la trama corrupta va permetre reactivar-la.


L'extresorer del PP Luis Bárcenas, que fins aleshores ho havia negat, va confessar en un escrit enviat a la Fiscalia Anticorrupció que algunes de les donacions realitzades buscaven adjudicacions. En la seva declaració del 16 de juliol del 2021 davant Pedraz, va implicar directament tots els ministres de Foment i Medi Ambient del PP en afirmar que tractaven amb els empresaris que contribuïen a aquesta suposada comptabilitat oficiosa. La de Bárcenas va ser l'última declaració abans que Pedraz posés fi a la fase d'instrucció, el 29 de juliol del 2021.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació