El projecte AINA rebrà 12 milions d'euros del Govern per «estabilitzar-lo»

L'executiu i el Barcelona Supercomputing Center volen que les grans companyies puguin incorporar el català al seu catàleg; Amazon ja n'ha mostrat interès per integrar-lo a l'Alexa

El president Aragonès enregistrant la seva veu per al projecte AINA
El president Aragonès enregistrant la seva veu per al projecte AINA | Govern
19 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:57h
El Govern vol que el català sigui una llengua útil per a la tecnologia i per comunicar-se amb les màquines. Per això, des del febrer passat el projecte AINA enregistra la veu de persones voluntàries per fer que la tecnologia entengui i parli el català, i garantir així que la ciutadania pugui interactuar plenament en català al món digital, tal com passa amb les altres llengües del món. 

Després d'aconseguir que el català sigui la segona veu digitalitzada a escala mundial -només per darrere de l'anglès-, l'executiu invertirà en els pròxims quatre anys 12 milions d'euros en el projecte amb l'objectiu d'"estabilitzar-lo i dotar-lo de seguretat". Segons ha anunciat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest dilluns des del Barcelona Supercomputing Center (BSC), la inversió s'executarà de forma anual, amb 3 milions d'euros l'any, tal com ja s'ha fet durant el 2022. A més, el projecte també rebrà 3 milions addicionals del govern espanyol.

"El català es juga el seu futur a l'àmbit digital", ha assegurat Torrent, per explicar la importància del projecte AINA, que ha catalogat d'"iniciativa de país". Amb aquesta inversió, el Govern té previst culminar "sòlidament" el projecte i poder oferir a les organitzacions tota la base lingüística perquè puguin oferir els seus recursos plenament en català. "Volem que les grans companyies no puguin tenir excusa per no incorporar el català", ha assegurat el director associat del BSC, Josep Maria Martorell.

El projecte AINA compta amb tres objectius. El primer és proveir el català de la infraestructura necessària per desenvolupar aplicacions basades en la intel·ligència artificials, com ara els assistents de veus (Siri, Alexa...). El segon és fer que la inclusió del catalàsigui rendible per a les empreses del sector. I, per últim, fer que els ciutadans puguin participar en català del món digital, igual que els parlants de les altres llengües. "Avui el català és la llengua amb més expressions orals al món digital gràcies a la col·laboració ciutadana", ha celebrat Torrent. 

L'AINA està ara en una fase de creixement: els corpus més grans del projecte ja s'han fet, però ara cal eixamplar els corpus "temàtics". A més, el següent pas és construir els models a partir dels quals les empreses tecnològiques podran muntar les seves aplicacions. De fet, una de les grans empreses que ja ha mostrat el seu interès pel projecte és Amazon i el seu assistent de veu, l'Alexa. Encara sense una data fixa de quan serà, però, la companyia de Jeff Bezos ja ha fet el primer pas per poder incorporar el català al seu catàleg.