La trama de suborns a l'Eurocambra també implica el Marroc

L'exeurodiputat investigat per acceptar pagaments de Qatar hauria rebut diners del país del nord d'Àfrica, segons apunta "Der Spiegel"

Exteriors del Parlament Europeu, en una imatge d'arxiu
Exteriors del Parlament Europeu, en una imatge d'arxiu | Europa Press
14 de desembre del 2022
Actualitzat el 15 de desembre a les 9:49h
La trama de suborns a l'Eurocambra no es queda només en Qatar i també implica el Marroc. Segons ha publicat Der Spiegel, els documents als quals diu haver tingut accés el mitjà alemany assenyalen que l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri hauria acceptat diners dels dos països. Concretament, se'ls hauria entregat un ambaixador marroquí d'un país de l'est de la UE. La policia belga ja ha requisat gairebé 1,5 milions d'euros en els registres als domicilis de l'exvicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, destituïda aquest dimarts, i Panzeri en les operacions pels suposats suborns de Qatar. Kaili, Panzeri i els altres dos imputats compareixeran el 22 de desembre davant el tribunal de primera instància de Brussel·les.

La detenció i destitució de la política socialdemòcrata grega es produeix en el marc d'una investigació sobre pagaments del règim qatarià a polítics a canvi de blanquejar la seva imatge. I no sembla que sigui l'única implicada a nivell de les institucions europees, ja que la policia belga va escorcollar aquest dilluns a la tarda la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.
 

Eva Kaili, en una intervenció a l'Eurocambra Foto: Parlament Europeu


El cas s'obre el passat divendres, quan la Fiscalia belga emet un comunicat en què explica que els investigadors de la policia sospiten d'un país del Golf que busca influir en les decisions del Parlament Europeu a través de "sumes de diners o regals" amb persones que tenen una posició política "significativa". Malgrat que no s'especifica si aquest territori és Qatar, els mitjans belgues que avancen la notícia, hi apunten directament.

Només unes hores després, Kaili és detinguda en una operació en què també hi ha cinc detinguts més, i els quatre continuen a hores d'ara a presó. Al comunicat emès aquest diumenge per la mateixa Fiscalia de Bèlgica, s'especifica que els quatre empresonats estan acusats de pertinença a organització criminal, blanqueig de diners i corrupció, mentre que els altres dos han estat posats en llibertat.

Els detinguts i la trama al darrere

A banda de la vicepresidenta de l'Eurocambra, els detinguts, sempre tenint en compte els mitjans belgues que han destapat el cas, serien el president de laConfederació Sindical Internacional, Luca Visenti, el secretari general de l'ONG No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca, l'exparella de Kaili i assistent parlamentari Francesco Giorgi i l'exeurodiputat Pier Antonio Panzeri. Tant Kaili -que també és encarregada de les relacions del Parlament Europeu amb l'OrientMitjà- com aquest exmembre de l'Eurocambra serien del grup dels socialdemòcrates.

I en concret, per què Qatar voldria subornar-los? El motiuestà clar, però tot sembla estar vinculat, entre altres, a una decisió que l'Eurocambra va aprovar aquest mes per retirar l'exigència de demanar visat als ciutadans de Qatar per entrar a la zona Schengen. La trama també inclouria suborns vinculats a decisions "econòmiques i polítiques" sobre la celebració del Mundial. Val a dir que, en una entrevista recent, Kaili destacava que Qatar estava "a l'avantguarda dels drets laborals i els salaris mínims" i critica que des d'Europa no es respectés a Qatar.