L'IPC es modera de nou a Catalunya per la baixada de preus de l'electricitat i els carburants

L'indicador se situa en el 6,4%, representant el quart descens consecutiu, malgrat que els aliments sí que s'han encarit

Imatge d'arxiu d'una persona posant gasolina al seu cotxe
Imatge d'arxiu d'una persona posant gasolina al seu cotxe | Josep Lluís Escudero
Nació
14 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:07h
La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) es modera per quart mes consecutiu i se situa al 6,4% al novembre a Catalunya, quatre dècimes menys que a l'octubre, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La rebaixa ha estat influïda per la reducció de preus de l'electricitat, el gas i altres combustibles (-0,8%), després dels increments històrics d'aquest any, quan han arribat al 70% coincidint amb l'esclat de la guerra d'Ucraïna.

Durant el novembre, els preus dels aliments han crescut però amb menys intensitat i s'allunya del rècord del mes anterior (13,5%). Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC es va reduir cinc dècimes fins al 6,8%. Aquesta dada confirma que les pensions contributives pujaran un 8,5% el 2023. La llei de reforma de les pensions contempla que les pensions es revaloritzaran tenint com a referència la inflació mitjana entre el desembre i el novembre, que ha sigut del 8,46%.

En general, aquest mes de novembre s'ha confirmat la tendència a la baixa dels preus després d'un estiu amb pujades mai vistes. Tot i que un increment del 6,4% de l'IPC anual és encara una taxa elevada, és la més baixa que registra Catalunya des del gener d'aquest any, quan va ser del 5,9% i va començar a escalar fins a tocar sostre al juliol, amb un 10,3%. Pel que fa a la taxa mensual catalana, va ser del -0,1%.

La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, ha tornat a pujar fins al 6,1%, després de dos mesos de reculades, i se situa a només una dècima del nivell més alt de la sèrie històrica a Catalunya, que es va assolir a l'agost.

Els aliments i les begudes alcohòliques han frenat lleugerament l'escalada dels últims mesos. Al novembre, van baixar mig punt respecte a l'octubre (14%) quan es va marcar la taxa més alta de la sèrie històrica que es remunta al 2002 quan l'INE va començar a recollir les dades de la inflació per comunitats. Al conjunt de l'Estat, la caiguda va ser d'una dècima, fins al 15,3%.

Si s'analitza més al detall el cistell de consum, continua disparat el preu del sucre (+47,8%), de la llet i els productes làctics (+29,2% i 19,6%, respectivament), de l'oli i els greixos (+26,1%), dels cereals (22,7%), els ous (19,5%) i la patata (17,3%). En relació a les carns, la de vaca puja un 11%, l'ovina ho fa un 5,8% i la de porc un 11,7%, mentre que el preu del pa s'enfila un 12,1%.

Pel que fa a la resta de categories, també destaquen la moderació dels increments en els transports (6,9%) respecte als mesos anteriors, quan es va fregar un augment del 20%. La política de reducció de tarifes es reflecteix en una caiguda del 16,5% al transport públic urbà i en un estancament de l'interurbà (0%). També han moderat la pujada els articles de roba d'home (0,3%) i els complements de vestir (0,4%).

D'altra banda, els mobles, articles de la llar i els articles per al manteniment de la llar han continuat pujant per catorzè mes (+8,5%) mentre que el preu dels restaurants i hotels ha crescut un 6,3%, menys que en els mesos anteriors. L'únic apartat on registra un descens dels preus és en les comunicacions (-2%).

A l'Estat també es replica la tendència a la baixa dels preus dels carburants i l'electricitat en comparació amb el mateix mes de l'any passat. A banda del factor energètic, també s'ha notat la reducció de preus del transport, el menor increment dels preus de la roba i les sabates i també dels serveis d'allotjament.