Els drets de les famílies monomarentals s'equipararan als de les nombroses

La nova llei, que ha estat fruit d'un llarg pols entre PSOE i Unides Podem, crea tres nous permisos retribuïts, entre els quals un de cinc dies a l'any per atendre un familiar fins al segon grau o convivent

Un pare i la seva filla passegen per Barcelona
Un pare i la seva filla passegen per Barcelona | Ajuntament de Barcelona
13 de desembre del 2022
Actualitzat el 14 de desembre a les 10:51h
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de famílies, elaborat pel ministeri de Drets Socials, que dirigeix Ione Belarra, d'Unides Podem. La ministra ja qualificat la llei com una de les més rellevants de la legislatura: "Amb aquesta norma, complim amb la gent i totes les famílies". Belarra ha afirmat que "parlar de conciliació a Espanya és ciència-ficció i, després de demanar a pares i mares que siguin superheroïnes, ara només els demanarem que siguin pares i mares". 

Ione Belarra ha assenyalat que "hi ha moltes formes de ser família" que han de ser reconegudes per la llei. Ha destacat com a punts centrals del nou projecte legislatiu que la renda de criança de 100 euros serà permanent i s'equipararan les percepcions que reben les famílies monomarentals a les de les famílies nombroses.   

El text sorgeix d'unallarga negociació entre tots dos socis de coalició i inclou nous permisos retribuïts per tenir cura de familiars o convivents, assimila les famílies monoparentals amb dos fills a les famílies nombroses i amplia la renda de criança de cent euros al mes per fill menor de 3 anys que fins ara només percebien les mares treballadores a aquelles que estan en situació d'atur o que hagin cotitzat un mes com a mínim.

L'esborrany inclou un permís retribuït de cinc dies a l'any per atendre un familiar fins al segon grau o un convivent i el dret a absentar-se per motius familiars urgents en casos de malaltia o accident fins a quatre dies retribuïts. No s'amplien els permisos de maternitat i paternitat des de les actuals setze setmanes als sis mesos, com volia Podem, però s'aprova un nou permís per als pares de vuit setmanes fins que el menor faci vuit anys. 

Les famílies monoparentals amb dos fills, les famílies amb dos fills on un ascendent o un descendent tingui discapacitat i les  famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que tingui la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments tindran els mateixos drets que les famílies nombroses.