La Moncloa situa l'exministre Campo i la catedràtica catalana Díez com a nous jutges del TC

El govern espanyol designa en solitari els seus dos membres sense esperar el Consell General del Poder Judicial, que continua bloquejat pels vocals conservadors, i força un canvi de majoria a l'alt tribunal espanyol

Juan Carlos Campo i Laura Díez, nous membres del TC
Juan Carlos Campo i Laura Díez, nous membres del TC | ND
29 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:41h
El govern espanyol s'ha cansat d'esperar els jutges i ha decidit tirar pel dret. Per això, nomenarà aquest dimarts els dos nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li corresponen. Seran l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'actual vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i exalt càrrec del govern espanyol, Laura Díez, tal com ha avançat El País i han confirmat fonts de la Moncloa a NacióDigital.

El nomenament va en la línia de renovar els quatre magistrats del TC que tenen el mandat caducat. En un principi, el govern espanyol volia esperar que el CGPJ nomenés els dos magistrats del TC que li pertoquen, però veient el bloqueig a l'òrgan de govern dels jutges, la Moncloa ha decidit designar els seus nous magistrats mentre els vocals del poder judicials es posen d'acord. Els nomenaments s'aproven avui en consell de ministres i abans d'accedir al càrrec hauran de passar per un hearing d'idoneïtat al TC, segons detallen fonts del govern espanyol

Amb els dos nous magistrats, el govern espanyol força un canvi de majories a l'alt tribunal. Fins ara, l'alt tribunal espanyol estava controlat per una majoria conservadora, però el govern espanyol vol aconseguir que això canviï, perquè s'hi juga l'agenda legislativa de la legislatura. Totes aquelles normes progressistes acabaran a la taula del TC pels recursos de la dreta i l'extrema dreta.

Els nomenaments han aixecat polseguera, especialment pel que fa a Campo i el seu passat com a ministre. El PP ja ha criticat la designació, malgrat que és una pràctica habitual que també han dut a terme els populars. Un expresident del TC, Francisco Pérez de los Cobos, era militant del PP, i un exmagistrat de l'alt tribunal, Andrés Ollero, també va ser diputat al Congrés per part dels populars. A banda, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel també són dos magistrats propers al partit que president Alberto Núñez Feijóo.

El ministre dels indults, al TC

Qui són els nous magistrats? Juan Carlos Campo, a banda de ser ministre de Justícia, ha fet una llarga carrera política. Nascut a Sevilla, va assumir la cartera de Justícia agafant el relleu de Dolores Delgado. És doctor en Dret i jutge de carrera, però fa temps que no exerceix i ha estat durant molts anys vinculat al PSOE. Ja va formar part del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, com número dos de Justícia.

Campo era el ministre de Justícia que va tramitar els indults als presos polítics, decisió gestada a la Moncloa que es va materialitzar el juny de l'any 2021. Poques setmanes després, Sánchez anunciava diversos canvis a l'executiu i feia saltar el titular de Justícia per situar-hi la jutgessa Pilar Llop. Campo arriba al Tribunal Constitucional que haurà d'abordar carpetes sensibles, com ara el mecanisme de la Generalitat per esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules.

Pel que fa a Laura Díez, és catedràtica de Dret Constitucional i jurista amb àmplia trajectòria. Nascuda a Barcelona, des del maig era vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Des del CGE va avalar al juny, juntament amb la resta de membres, el mecanisme legal de la Generalitat contra la sentència del 25%. Abans, havia estat assessora de la Generalitat per a la reforma de l'Estatut i adjunta al Síndic de Greuges.

Defensa aferrissada de Moncloa

Després del Consell de Ministres, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assenyalat que els dos nomenaments obeeixen "al dret i al deure" de l'executiu davant el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Bolaños ha subratllat la "competència" dels dos juristes i ha reconegut que l'executiu hagués preferit que els nomenaments fossin paral·lels a les designacions que corresponen al CGPJ, procés bloquejat per l'ala conservadora de l'organisme.

Bolaños ha subratllat la carrera de Campo, amb 35 anys de carrera judicial, el seu perfil dialogant i el fet de pertànyer a la Reial Acadèmia de Jurisprudència. Ha recordat que des del juliol, quan es va modificar la llei, l'executiu tenia potestat per efectuar aquestes designacions sense dependre del que passi al CGPJ. El ministre ha ressaltat que el govern espanyol vol recuperar l'abans possible la "normalitat institucional". Bolaños ha dit que la Comissió Europea està "espantada" pel bloqueig perpetrat pel PP i que la Moncloa no contempla que el CGPJ aturi la validació dels dos nous magistrats.