1 de 10
llengua

Negacionisme, feminicidi o trans, entre les noves paraules del diccionari

L’IEC incorpora nous significats de conceptes com aplicació, homofòbia, sidral o ibèric i afegeix una setantena de locucions

El diccionari de la llengua catalana compta amb 21 paraules noves | Europa Press
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 28 de novembre de 2022 a les 13:10 |
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dilluns 21 noves paraules i 640 modificacions del Diccionari de la llengua catalana. Acotxador, cisgènere, feminicidi, metabolitzar, negacionisme, resilient, trans o transidentitat són alguns dels nous conceptes que recull el diccionari en línia.

Per altra banda, també s’han modificat desenes de paraules per aportar nous significats. És el cas d'aplicació, bipolar, bruixa, competitiu, estratègic, heterosexual, homofòbia, ibèric, màrfega, sidral, resiliència o sèrie. El diccionari ha incorporat 70 locucions com "posar algú en antecedents", "estar fins als collons" d’algú o d’alguna cosa, "amb els pixats al ventre" o "com sardines".


La segona actualització de l’any del diccionari ha modificat entrades existents per incloure addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article. Fins ara bipolar només aportava el sentit de la càrrega d’una pila i s’ha actualitzat amb el sentit del trastorn mental. Bruixa es descrivia poc i s’ha complementat amb diversitat d’excepcions. A bossa s’hi aporta el significat de conjunt de persones amb una condició humana. També s’ha ampliat el significat de competitiu, estratègic o homofòbia.
 

La roda de premsa de presentació de les noves incorporacions al DIEC del 2022 Foto: ACN


Pel que fa a les 70 locucions afegides hi ha exemples com "i un be negre amb potes rosses", "cadena perpètua", "a cara descoberta", "desgràcia personal", "dormir fort", "estirar la cadena", "no haver inventat la pólvora", "agafar algú pels ous", "per collons", "i un colló de mico", "dels collons", "tenir els collons plens", "tirar la tovallola" o "rondar pel cap".

El 2023, un nou diccionari 


En roda de premsa han explicat que al llarg de 2023 l’IEC publicarà en línia un nou diccionari. Es tracta d’un centrat en allò més essencial del treball gramatical i semàntic que comptarà amb 30.000 entrades. “Que el diccionari ens ajudi a entendre les paraules i a escriure millor”, ha comentat la secretària de la secció Filològica del IEC, Mercè Llorente.


Així, el diccionari, que actualment es troba en un procés de revisió, aportarà informació detallada sobre usos transitius i intransitius d’un verb, pronominals, masculins i femenins i informació ampliada respecte del que es pot veure al diccionari més popular.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació