La policia xinesa reté i agredeix durant hores un periodista de la BBC

Les autoritats del país remeten una comunicació a la cadena britànica en què asseguren que van detenir el seu treballador perquè no es contagiés, però l'emissora considera que l'explicació "no és creïble"

Autoritats xineses en un punt de test Covid.
Autoritats xineses en un punt de test Covid. | EP
NacióDigital
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:15h
El periodista de la BBC Edward Lawrence ha estat "agredit i trepitjat per la policia" abans de ser detingut mentre cobria una protesta per la gestió de la Covid-19 a la Xina.

La corporació de radiotelevisió britànica ha afirmat que està "molt preocupada" després de confirmar que el càmera "ha estat atacat" a Xangai aquest diumenge, tal com han revelat algunes imatges difoses a les xarxes socials en les quals es veu com agents del cos de seguretat xinès arrosseguen per terra el periodista emmanillat. "La BBC està molt preocupada pel tracte que s'ha donat al nostre periodista Ed Lawrence, que ha estat detingut i emmanillat mentre cobria les protestes a Xangai", ha declarat un portaveu de la BBC.
L'emissora ha afegit que el Lawrence, que ja està en llibertat, ha estat retingut durant diverses hores. "Durant la seva detenció ha estat colpejat i trepitjat per la policia. Això ha passat mentre treballava com a periodista acreditat", ha explicat el portaveu de la cadena. "És molt preocupant que un dels nostres periodistes hagi estat atacat d'aquesta manera quan feia les seves funcions", ha etzibat el portaveu, en declaracions a l'emissora britànica LBC.

En aquest sentit, la BBC ha criticat que la corporació no ha rebut cap explicació oficial ni disculpa per part de les autoritats del país, "més enllà d'una comunicació d'un grup de funcionaris en què han explicat que el periodista havia estat arrestat pel seu propi bé en cas que es contagiés de Coronavirus entre la multitud". L'emissora, però, ha considerat que l'explicació "no és creïble".
Lawrence, que treballa a la seu de la BBC a Pequín, va viatjar a Xangai per cobrir les manifestacions protestes que es van convocar a la ciutat. Segons ha publicat el mateix periodista al seu perfil de Twitter, la policia, en veure que la multitud cada vegada anava a més, va bloquejar les carreteres i no va deixar passar la gent. "He vist la policia arrestar a tres persones, dues de les quals es van enfrontar als agents. Hi ha una tensió silenciosa fins que una persona crida, després la multitud canta i aplaudeix en senyal de suport", ha explicat després d'assenyalar que les protestes han estat pacífiques amb gran quantitat de control policial.

Des del divendres, els ciutadans i ciutadanes xinesos han organitzat diverses protestes en diferents ciutats del país per les restriccions imposades contra la Covid en el marc de la denominada política Covid Zero implementada pel president Xi Jinping. El nombre de contagis pel virus al país registra xifres rècord amb més de 40.000 persones contagiades.