El lletrat del Parlament Europeu diu al TGUE que probablement l'escó de Puigdemont és il·legal

El representant de l'Eurocambra sosté que el tracte de la institució amb els eurodiputats independentistes ha estat "extremadament obert" durant la vista sobre la immunitat dels exiliats

Els lletrats del Parlament Europeu, aquest divendres al TGUE
Els lletrats del Parlament Europeu, aquest divendres al TGUE | ACN
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:42h
L'advocat que defensa el Parlament Europeu en la causa pel suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ha dit davant del Tribunal General de la Unió Europa que l'escó que ocupen els tres eurodiputats de Junts "probablement és il·legal". L'argument és sorprenent, tenint en compte que l'Eurocambra va prendre aquesta decisió seguint la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el cas d'Oriol Junqueras, que deia que els eurodiputats ho eren des de la proclamació dels resultats de les eleccions, sense necessitat de fer més tràmits, com ara el que estableix la llei electoral espanyola de passar per Madrid a prometre la Constitució.

La vista ha arrencat aquest matí amb la intervenció de l'advocat Gonzalo Boye, que ha alertat els jutges de la persecució política que pateixen els exiliats independentistes. Prova d'això, ha dit, són els canvis en el codi penal, encaminats segons han manifestat diversos membres del govern espanyol a facilitar l'extradició de Puigdemont. En la intervenció dels representants del Parlament Europeu, pilotats per Norbert Lorenz, és on ha saltat la sorpresa. L'Eurocambra s'ha apropat a les tesis de la Junta Electoral Central (JEC) quan ha qüestionat la validesa de l'escó dels tres eurodiputats de Junts, que actuen com a diputats de ple dret des del desembre de 2019, motiu pel qual es va haver de demanar un suplicatori.

El Parlament Europeu, ha dit Lorenz, ha tingut una perspectiva "extremadament oberta" amb Puigdemont, perquè se li va permetre assumir l'escó tot i que la institució "no ha rebut mai la notificació que els demandants hagin estat nomenats o elegits parlamentaris a Espanya". Això és precisament el que manté la JEC, que malgrat que les resolucions europees es nega a expedir la credencial de Puigdemont, Comín i Ponsatí fins que no viatgin a Madrid per acatar la Constitució (cosa que, a la pràctica, facilitaria molt probablement la seva detenció per part de les autoritats espanyoles, ja que el Tribunal Suprem manté activa l'ordre nacional de detenció en considerar que la immunitat dels dirigents independentistes no té efectes en territori espanyol).


En tot cas, la vista d'aquest divendres al TGUE no va sobre les acreditacions -la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, haurà de dir-ne alguna cosa en les setmanes vinents-, sinó sobre la tramitació del suplicatori i la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. L'advocat Gonzalo Boye ha denunciat la manca d'imparcialitat del president del Comitè d'Afers Jurídics (JURI), Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans, i del ponent del suplicatori, l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, adscrit al mateix grup parlamentari que Vox. També ha alertat de diverses irregularitats durant la tramitació que haurien de fer que l'aixecament de la immunitat que va sol·licitar el Suprem i que l'Eurocambra va concedir el març de l'any passat quedés anul·lat.

La sentència sobre aquesta qüestió s'espera per principis de l'any vinent i tot apunta que, passi el que passi, hi haurà recurs. Si els jutges donen la raó al Parlament Europeu, hi haurà recurs per mirar de revertir la situació, tenint en compte que el TJUE ja va dir fa uns mesos, quan va retornar la immunitat de manera cautelar als eurodiputats de Junts, que veia indicis de manca d'imparcialitat en Vázquez i Dzhambazki. Si el TGUE dona la raó als exiliats, però no entra al fons de la qüestió, que és la persecució política, o bé no aborda fins on protegeix la immunitat dels eurodiputats, la defensa podria recórrer al TJUE en darrera instància. Passi el que passi, els eurodiputats continuaran tenint immunitat de manera cautelar, almenys mentre mantinguin l'escó.