El còctel víric que amenaça Nadal

Metges i experts alerten que les epidèmies de bronquiolitis i grip, amb un nou augment de casos de Covid, tensaran el sistema de salut

La proximitat entre els pics dels tres virus podrien saturar el sistema sanitari per Nadal.
La proximitat entre els pics dels tres virus podrien saturar el sistema sanitari per Nadal. | ACN
26 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:56h
Una tempesta perfecta assetja el sistema sanitari català. Després de dos anys d'una pandèmia de la Covid que ho ha alterat tot, els virus respiratoris estan tornant amb puixança i amenacen d'unir forces per atacar uns sistemes immunitaris menys preparats per combatre'ls. Principalment, l'epidèmia de bronquiolitis a partir del virus respiratori sincicial (VRS), l'inici d'una altra de grip i l'augment de casos de coronavirus. Un informe del grup d’investigació en Biologia Computacional i Sistemes Complexes (Biocom-SC) alerta que la incidència de les malalties respiratòries supera els nivells normals, amb 60.000 diagnòstics la setmana.

No es pot parlar d'epidèmia triple perquè cada virus afecta "sectors de població diferents", explica el pediatre i epidemiòleg de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Toni Soriano. Sí que es pot descriure, però, una convergència de les tres passes, que pot arribar al seu punt més àlgid les darreres setmanes de l'any, coincidint amb les festes de Nadal. Així ho afirma el cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla. "Si es presenten símptomes, cal evitar assistir a celebracions familiars, com qualsevol contacte social en general", avisa. Tot i que és d'hora per predir amb exactitud quan arribarà cada pic, ja es pot afirmar que s'avançaran al que era habitual en anys anteriors i que es donaran de manera molt més seguida, cosa que tensarà els hospitals de Catalunya i farà incrementar la incidència de patologies respiratòries en èpoques nadalenques.

És el primer hivern des del 2020 en què el VRS i la grip infectaran gran part de la població, arran de la relaxació de les mesures de contenció de la Covid. És, per tant, el primer hivern en què coincidiran els tres virus i els especialistes no s'atreveixen, encara, a pronosticar com serà la seva convivència. Parlen sempre en condicional. Sigui com sigui, la doctora en Física Aplicada i Simulació en Ciències, professora de la UPC i investigadora del Biocom-SC, Clara Prats, veu poc probable que els tres pics es donin simultàniament per l'efecte de la "interferència viral", per la qual una infecció determinada genera certa protecció davant una altra. En aquest sentit, serà el coronavirus qui jugarà el paper de jutge i determinarà els tempos en funció del repunt de casos que hi pugui haver.

A l'hora de dibuixar un escenari probable per als pròxims mesos, però, cal saber que les mesures a aplicar no seran tan severes com les dels darrers anys. La vacunació contra la grip i de reforç contra la Covid dels grups de risc, gent gran i persones amb patologies, és "l'única mesura mèdica possible", explica Trilla. No hi ha encara un vaccí contra el VRS. A partir d'aquí, la prevenció és molt important: higiene personal, ventilació i aïllament en cas de presentar simptomatologia relacionada amb una infecció respiratòria. No s'ampliaran els espais on portar mascareta, tot i que és recomanable en qualsevol lloc tancat i sense corrent d'aire en què hi hagi una gran densitat de persones.
 

La bronquiolitis, el perill principal


La principal amenaça ara mateix és el VRS, que està provocant una allau de casos de bronquiolitis i l'estrès als centres de pediatria, atenció primària i urgències. La diana d'aquest virus són els més petits. Acostuma a afectar els infants entre 0 i 2 anys, però per l'efecte de la pandèmia de la Covid, molts nens de 3 i 4 anys estan contagiant-se ara per primera vegada. "El risc més gran es dona amb la primera infecció i, quan abans t'infectes, més greus són els símptomes", analitza Soriano. La problemàtica respon, aleshores, a una qüestió de magnitud de persones que s'estrenen amb la infecció. "En cap cas és perquè el coronavirus hagi provocat que la immunitat sigui més baixa", subratlla.

A més dels alts nivells de propagació del virus, Soriano alerta que s'estan trobant amb casos de pneumònies i complicacions bacterianes per als quals no tenen una resposta. "Podria ser per factors propis del virus, per la manca de defenses després de dos anys sense exposició o per la coinfecció amb grip o Covid", reflexiona. Trilla matisa, no obstant això, que la mortalitat associada al VRS és molt baixa. No ho són els ingressos hospitalaris, també a les UCI.

Soriano reitera que cal reforçar el missatge que la prevenció és molt important. "Ens hem passat tota la pandèmia protegint els més grans, ara no podem no fer el mateix amb els més petits", demana. Per això, es fa ressò de les recomanacions de la Societat Catalana de Pediatria, que inclouen evitar portar els nens a la llar d'infants o a l'escola si presenten qualsevol senyal d'infecció i fer-los petons en cas d'estar constipats. De la mateixa manera, insta a vacunar-los de la grip.

Els models de Clara Prats i l'equip del Biocom-SC sí que poden donar una resposta bastant fiable pel que fa a l'arribada del pic d'aquesta epidèmia: a finals de la setmana del 28 de novembre. Tot i això, crida a tractar les dades actuals amb precaució, ja que encara ho estan estudiant. "La manca de precedents dificulta la previsió", justifica. Just per aquesta raó, entén que el monitoratge de casos és vital per poder anticipar-se i posar en funcionament els protocols pertinents a temps.
 

L'epidèmia de grip, una amenaça per Nadal


Una de les conseqüències de la pandèmia de coronavirus és que ha fet avançar l'època de grip entre quatre i sis setmanes, detalla Prats. És per això que la nova situació en el calendari pot posar en perill les celebracions nadalenques. El seu comportament és "imprevisible", alerta Trilla, però el cas d'Austràlia pot servir per presagiar quan arribarà el seu pic. Els epidemiòlegs acostumen a mirar amb freqüència cap al país d'Oceania, que acaba de travessar una de les pitjors passes del darrer lustre, segons analitza la revista especialitzada Gazeta Médica.

Així doncs, sempre en funció de com evolucioni la Covid, s'espera que el pic de casos de grip es doni a finals d'any, cosa que provocaria una important sobrecàrrega del sistema sanitari. No s'espera una nova onada de Covid, però el nombre de contagis està incrementant-se, el qual contribueix a estressar encara més els centres mèdics. "Em fan patir les vacances pel pont de desembre i Nadal", admet Soriano. De vegades, val més una simple apreciació sincera de la boca d'un expert contrastat que un reportatge de 1.000 paraules.